Skip to main content

Fenixloods II, Rotterdam - Artist-impression, MAD-Architects

Fenixloods II in Rotterdam

Projectbezoek, woensdag 8 maart 2023, Rotterdam

Op woensdag 8 maart organiseert Bouwen met Staal (NL) samen met Infosteel (BE) en de projectpartners van Fenixloods II een projectbezoek aan de Fenixloods II.

In 1923 is de 360 meter lange San Franciscoloods in gebruikgenomen ten behoeve van de boedelopslag van de Holland-Amerika Lijn. Deze loods, gepositioneerd aan de kade van de Maas op Rotterdam-Katendrecht, was destijds een van de grootste loodsen ter wereld. Na schade door bombardementen en een brand werd de loods in 1954 opnieuw gebouwd als 2 loodsen: Fenix I en Fenix II.

In opdracht van stichting Droom en Daad wordt de bestaande Fenix II-loods zorgvuldig gerestaureerd, om als Landverhuizersmuseum te kunnen gaan dienen. Dit museum wordt over 2 verdiepingen verdeeld en bestrijkt ca 16.000 m². Op de begane grond komt een mix van horeca en culturele functies. De bestaande constructie bestaat uit een betonnen casco met een houten paalfundering. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft diverse herberekeningen van de bestaande constructie uitgevoerd, versterkingsvoorstellen uitgewerkt en de constructieve restauratie begeleid.

In het midden van de loods is een grote sparing gemaakt van ca 25-27m2. Op deze plaats is door MAD architects een tornadovormig kunstwerp ontworpen. Dit kunstwerk dient als loopbrug naar een uitkijkbordes, waarvan men kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad. De tornadoconstructie is uitgevoerd als spaceframe van ronde buizen. Dit spaceframe wordt afgewerkt met een roestvast stalen bekleding. In de sparing in de bestaande loods is een tafelconstructie gemaakt waar de tornado geplaatst wordt. Hiermee wordt de tornado losgehouden van de bestaande betonconstructie.

Uitkijkplatform in staal

Het uitkijkplatform wordt gerealiseerd door grote in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Dit platform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern. Het dak van de tafelconstructie wordt uitgevoerd met dubbelgekromde glaspanelen. IMd raadgevende Ingenieurs heeft in nauwe samenspraak met MAD architects, staalleverancier CSM en bekledingsleverancier CIG het ontwerp en de berekening van de tornado met uitkijkplatform gemaakt. Hiertoe zijn zeer geevanceerde EEM berekeningen opgesteld en zijn er veel scenario's doorgerekend om tot acceptabel dynamisch gedrag en een robuuste constructie te komen.

Staalbouwprojectbezoek

Verwachte opening van FENIX met deze spectaculaire constructie is in 2024. Maar dit voorjaar is een unieke kans voor een staalbouwprojectbezoek :  zowel de spectaculaire buizenstructuur als de eerste delen RVS-afwerking zullen te zien zijn. Voor meer informatie: www.fenix.nl

Fenixloods II, Rotterdam - Artist-impression, MAD-Architects

Programma

13:30u  Ontvangst met koffie en thee in Café Rotterdam
(Wilhelminakade 699, 3072 AP Rotterdam)
14:00u  Voorstelling van het project
- Welkom en opening -
Frank Maatje en Bruno Dursin
- Algemeen kader van het project, doelstellingen, etc… -
Willemijn van Drunen (Fenix)
- Architectuur -
Alessandro Fisalli (MAD Architects)
- Engineering staalconstructie -
Karel Terwel (IMd Raadgevende Ingenieurs)
- Productie en montage staalconstructie -
Andreas Vermeeren (CMS)
- RVS bekleding van de Tornado -
Wybren Jan Terpstra (CIG)
16:15u  Rondleiding (vertrek naar werf (op 5 à10 min. wandelafstand))
17:30u  Afsluiting met borrel en hapjes bij Cafe Rotterdam
18:30u  Einde

Organisatie

Partners