Skip to main content

Staalbouwdag

Staalbouwdag 2016 - de hoogmis voor staalliefhebbers

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Organisator Infosteel wist andermaal de belangrijkste actoren uit de sector samen te brengen, schotelde de ruim 550 aanwezigen boeiende lezingen voor (Laurent Ney! David Van Severen! John Eyers!) en onthulde de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2016. Een overzicht.

[widgetkit id="238"]
foto's: Maité Thijssen en Imke Bogaerts

Voor één dag fungeerde de Vlaams-Brabantse gemeente Affligem als staalhotspot in België. Opdrachtgevers, architecten, studiebureaus, staalbouwers: goed 550 professionals en staalliefhebbers zakten af naar de eventlocatie De Montil. Tijdens de Staalbouwdag die tweejaarlijks plaatsgrijpt in België, zorgde organisator Infosteel voor een gevarieerd programma. Op de StaalbouwExpo ontdekten de aanwezigen de nieuwste producten van ruim 20 leveranciers voor de staalsector. Doorheen de dag raakten de winnaars van Staalbouwwedstrijd 2016 bekend en beklommen prominenten het spreekgestoelte om staalkennis te delen met het aanwezige publiek.

Wetenswaardige infosessies

Kiezen is verliezen. Een zegswijze die ons meteen te binnen schoot bij het aanschouwen van het goedgevulde programmaboekje. Verspreid over drie conferentiezalen stonden zowel architectuur als techniek op de agenda. 3D printen in staal, ontwerpen via het Building Information Model (BIM) of vakwerkstructuren opgebouwd uit dunwandige koudgevormde profielen: de voormiddag bood voor ieder wat wils.

Ook zette Infosteel samen met Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) een sessie op poten speciaal voor architecten. Daarin kwamen onder meer de 10 vuistregels voor een geslaagde cortenstaaltoepassing aan bod, werden architecturaal mooie toepassingen met industriële gevelbekledingen in voorgelakt staal getoond, en werd een praktisch licht geworpen op de mogelijkheden van staal bij verbouwing.

Architecturale parels

Na een deugddoende lunch was het de beurt aan enkele architecten om bijzondere staalprojecten vanuit hun standpunt toe te lichten. John Eyers, CEO van Jaspers-Eyers Architects, deed het verhaal van het nieuwe kantoorgebouw van Barco in Kortrijk uit de doeken. Het gebouw, ook ‘The Circle’ genoemd, is een indrukwekkend glazen volume gedragen door een staalstructuur met kruisvorm.

David Van Severen van OFFICE Kersten Geers David Van Severen ging dieper in op de faculteitsbibliotheek van de UGent en de Drooghal voor plant- en boomkwekerij Arbor in Herselt. Beide projecten vielen later op de dag in de prijzen tijdens de bekendmaking van de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2016.

Niemand minder dan staalkunstenaar Laurent Ney van Ney & Partners sloot de lezingsessies af met een overzicht van zijn meest recente projecten in Japan. Zijn luifel in Misumi leverde hem in september jongstleden nog een Japan Structural Design Prize op in de categorie ‘Beste internationale project’.

Staalbouwwedstrijd 2016: het kruim van staaltoepassingen

De Staalbouwwedstrijd is een jaarlijkse organisatie van Infosteel en vindt beurtelings plaats in België en Luxemburg. De intussen zeventiende editie stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem – uitgezonderd de categorie internationale projecten – die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2014 en mei 2016. 130 projecten namen deel.

Nieuw dit jaar was de prijs Voorgelakt staal die zich focuste op projecten waarbij voorgelakt staal op een correcte en innovatieve manier toegepast werd. Lava architecten en Sweco gaan met hun project Politiehuis zone Landen-Linter-Zoutleeuw (LAN) de geschiedenis in als de eerste winnaars van deze bekroning.

De StudentSTAALprijs wil ingenieuze projecten van afstuderende jongeren in de kijker plaatsen. Zowel in de categorie ‘Architecture’ als in de categorie ‘Engineering’ was er na quotering sprake van een afgetekende winnaar. In de eerste categorie was de eerste prijs weggelegd voor Wouter Verdickt, een masterstudent architectuur aan de UHasselt. Hij ontwierp een waste-to-energy plant voor Dar es Salaam in Tanzania. Met haar masterproef ‘Development of design rules for composite megacolumns exposed to fire’ ging studente burgerlijke bouwkunde (UGent) Karen De Vis overtuigend aan de haal met de eerste prijs in de categorie Engineering.

Voorts werden prijzen uitgereikt in de 6 gekende categorieën: niet-residentiële gebouwen, residentiële gebouwen, specifieke elementen in staal, burgerlijke bouwkunde, internationale projecten, industriële gebouwen, en er eveneens speciale prijs van de jury en de publieksprijs toegekend. De winnaars van deze prijzen ontdekt u in het online magazine magazine info-steel 48.

Het programma op dinsdag 15 november 2016
Download hieronder een deel van de lezingen

De meer dan 20 lezingen werden gegeven in 3 zalen

 •     Zaal A: voormiddag - namiddag - eindsessie
 •     Zaal B: voormiddag - namiddag
 •     Zaal C: voormiddag

9:00

Onthaal / Accueil -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

9:30

Zaal A / Salle A 

 

staalbouwdag - journee construction acierImpression 3D en acier, les nouvelles possibilités offertes dans la construction

 • Prof. Dr. Olivier Vassart, Directeur Général de la Global R&D Long Carbon – ArcelorMittal
  Professeur de constructions métalliques et mixtes à l’Université catholique de Louvain.

Professeur de constructions métalliques et mixtes à l’Université catholique de Louvain.
Enormément d’industries telles que l’aéronautique et l’automobile utilisent quotidiennement l’impression 3D. ArcelorMittal, en partenariat avec MX3D, développe actuellement une nouvelle technologie d’impression 3D à base de robot et de fil de soudure. Cette technologie permet de s’affranchir des limitations de taille des imprimantes et laisse libre court à l’imagination. Le challenge qui a été choisi est l’impression d’une passerelle piétonne en plein cœur du quartier historique d’Amsterdam avant fin 2017.

 

staalbouwdag - journee construction acierStalen gordijngevels: duurzamer dan gedacht – upgrades mogelijk

 • Ron Jacobs, Sales manager Kloeckner Metals ODS - Dak- & Geveltechniek

Architecten werken graag met stalen gordijngevels (stalen schrijnwerk). Uitdagend, elegant en sterk; zeker maar ook de bewezen duurzaamheid blijkt steeds vaker een argument om dit materiaal toe te passen. Een recente LCA-studie liet duidelijk zien waar de winst behaald kan worden. Een gebouw kent tijdens zijn levensduur meerdere gebruikers en bij langdurig gebruik zullen ook de vereisten veranderen. Staal is een goede keuze: flexibel, aanpasbaar en perfect geschikt voor hergebruik

Download lezing

 

staalbouwdag - journee construction acierLeurs noms gravés dans l’anneau d’inox

 • Philippe Prost, architecte, AAPP – Atelier d’Architecture Philippe Prost

La commémoration du centenaire de l’ouverture des hostilités de la première guerre mondiale a donné naissance à un mémorial international à Ablain-Saint-Nazaire (Pas-de-Calais). L’anneau de mémoire est une ellipse de 328 mètres qui posé sur la colline, se détache entre ciel et terre. Les noms de 579.606 victimes des batailles de Flandre et d’Artois sont gravés dans les 500 panneaux d’acier inoxydable coloré de 3 mètres de hauteur au cœur de l’anneau.

Download lezing

 

Staalbouwwedstrijd - Concours Construction Acier

 • Voorstelling projecten voor de Publieksprijs
 • Présentation des projets pour le Prix Public

10h40

Pauze -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

9:30

Zaal B / Salle B staalbouwdag journee construction acier EVS Broadcast, la résistance à l’incendie étudiée dans le détail

 • Frédéric Cerfontaine, ingénieur civil, Bureau d’Etudes Cerfontaine

La société liégeoise EVS Broadcast, spécialisée dans les équipements numériques destinés aux professionnels de l’industrie audiovisuelle, a érigé ses nouveaux bureaux en construction mixte acier-béton. La résistance au feu du bâtiment a fait l’objet d’études détaillées : feu naturel, effet membrane des planchers, calcul d’échauffement …

Download lezing

 

staalbouwdag journee construction acierVan concept tot realiteit -Ontwerp en bouw van 4200 tons stalen Stinger voor Pioneering Spirit

 • Otto Kooy, Allseas Engineering – Senior Research & Development Engineer (Lead Engineer Stinger en STF)
 • Patrick Maes – Iemants Staalconstructies NV - Technisch Directeur

Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld, is ontworpen om topsides tot 48.000 ton te kunnen liften. Maar ook moest er de stinger, een stalen frame van 4200 ton, ontworpen en gebouwd worden die de pijpleidingen ondersteund bij het verlaten van het schip tijdens het  installeren. Wat zijn de moeilijkheden van het ontwerp? Wat waren de uitdagingen voor de fabricage van ’s werelds grootste stinger, met zware onderdelen en hoge vermoeiingseisen, en een korte levertijd, waarvan alle onderdelen van de andere kant van wereld moesten komen?

Download lezing

 

staalbouwdag journee construction acierKantoorgebouw ONS: ontwerpen met BIM. Van theorie naar praktijk

 • Gert Janssen, directeur engineering & ontwikkeling, Mathieu Gijbels

Mathieu Gijbels, ONS en A-tract-Architecture ontwierpen het nieuwe kantoorgebouw van ONS, de vroegere KVLV, volledig met de BIM-filosofie en –methodieken. De doelstellingen hierbij waren een totaalpakket van garanties te kunnen bieden aan de klant ONS vanaf het eerste ontwerp tot en met de volledige oplevering van het gebouw. Een tweede doelstelling was om de klant en bij uitbreiding het hele bouwteam vanaf het begin een heel goed inzicht in het project te geven om zo een zorgeloze uitvoering te kunnen bewerkstelligen. Ervaringen en valkuilen.

 

Staalbouwwedstrijd - Concours Construction Acier

 • Voorstelling projecten voor de Publieksprijs
 • Présentation des projets pour le Prix Public

10h40

Pauze -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

9:30

Zaal C / Salle C

 

Het toepassingsgebied van rekensoftware : een niet uit het oog te verliezen randvoorwaarde

 • Tom Molkens, Zaakvoerder Stubeco

Eerst wordt kort één bijzondere randvoorwaarde bij het gebruik van (reken)software toegelicht :  binnen welk toepassingsgebied kan (reken)software gebruikt worden ? Hoe dit tot praktische problemen, en zelfs een volledig foutief ontwerp, kan leiden, wordt getoond aan de hand van een case-study.

Download lezing

 

staalbouwdag - journee construction acierEurocode 3 : General method for buckling and LTB

 • Iveta Georgieva, Product Engineer, SCIA

Not all rules defined in EN 1993-1-1 are equally clear or known. The ‘General Method’ for lateral and lateral-torsional buckling (article 6.3.4) is a typical example of such an ‘unknown’ rule. The default interaction verifications from the Eurocode (article 6.3.3) are only valid for uniform members and require a significant amount of calculations. The ‘General Method’ however can be applied to members with arbitrary sections, haunches or even a complete structural frame. The presentation gives an overview of the theory of this method and illustrates it by means of examples.

Download lezing

 

staalbouwdag - journee construction acierVakwerkstructuren opgebouwd uit dunwandig koudgevormde profielen: van fundamenteel onderzoek tot industriële ontwikkeling

 • Luc Schueremans, Engineering Manager, Frisomat NV, deeltijds gastdocent, KU Leuven

Met eenvoudige koudgevormde dunwandige profielen kunnen in een vakwerkstructuur relatief grote vrije overspanningen van 50m tot 60m worden gerealiseerd. Naast de aandacht voor de specifieke materialen en deelcomponenten wordt ook het ontwerp ervan behandeld. Hier komt de specifieke achterliggende complexiteit aan het licht: profielen van klasse IV die berekend worden in overeenstemming met EN1993-1-3.  Daarbij wordt ingegaan op de bijkomende rekentechnieken die moeten toelaten om ontwerpen te maken waarvoor die Eurocode (wellicht) onvoldoende uitgewerkt is.

 

Staalbouwwedstrijd - Concours Construction Acier

 • Voorstelling projecten voor de Publieksprijs
 • Présentation des projets pour le Prix Public

10h40

Pauze
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

11:30

Zaal A / Salle A  - 
Architecten   (ism NAV - de vlaamse architectenorganisatie)staalbouwdag journee construction acierCorten-staal: 10 vuistregels voor een geslaagde toepassing

 • Koen Michielsen, Infosteel

Weervast staal, vaak aangeduid als corten-staal, staat jaar na jaar meer in de belangstelling bij ontwerpers. De belangrijkste do’s en dont’s om tot een succesvolle toepassing te komen worden toegelicht. De nadruk in de presentatie ligt op de ontwerpaspecten, eerder dan op staaltechnische kenmerken.

Download lezing

 

staalbouwdag journee construction acierVan bungalow tot woning met architectenkantoor

 • Tom Verheyen, architect, MAX8 architecten

Bij de bungalow van de jaren ‘60, met onlangs gerenoveerd interieur, werd een modern en open kantoor in staal en glas aangebouwd. Door de staalconstructie kon de overkraging voor de carport en de luifelconstructie met grote overspanning gemakkelijk gerealiseerd worden. De gevels en daken werden gerenoveerd tot één harmonieus geheel. Staalbouw geeft het gebouw een eigen karakter en vormgeving, verwijzend naar de inspirerende na-oorlogse Case Study Houses in de VS.

 

staalbouwdag journee construction acierVoorgelakt staal: Denk buiten de (industriële) box!

 • Caroline Christiaens, Market Development Manager Tata Steel Colorcoat Benelux

Wanneer men spreekt over voorgelakt staal krijgt men vaak met allerlei vooroordelen te maken. Een daarvan is het verkeerde idee dat de toepassing ervan louter voorbehouden zou zijn aan industriële gebouwen. En zelfs in een industriële toepassing heeft het materiaal nog te vaak een saaie reputatie. Redenen genoeg dus om de andere kant van ontwerpen in voorgelakt staal te tonen en buiten de klassieke patronen te denken…

Foto: Metta Vihara B.V. Hengstdijk (NL) - Bureau SLA Architectuur en Stedenbouw

 

Prijs 'Voorgelakt staal' - Prix 'Acier prélaqué'

 • Voorstelling van de projecten - Uitreiking van de prijs 'Voorgelakt staal' door Vincent van Offeren, Voorzitter van ECCA
 • Présentation des projets - Remise du prix par Vincent van Offeren, Président d'ECCA

12:45

Lunch - Buffet -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

11:30

Zaal B / Salle Bstaalbouwdag journee construction acierSolutions mixtes acier-béton pour les ouvrages d’arts courants: efficacité, économie, esthethique

 • Riccardo ZANON, Head of Business Development EuroStructures, ArcelorMittal Europe - Long Products, Luxembourg

Différents ponts avec l’implémentation des solutions évolutives par rapport à la technique traditionelle des tabliers mixtes acier-béton sont présentés, notamment avec des dispositions permettant d’atteindre des portées plus importants et une qualité esthetique remarquable que celles habituelles. Pour terminer, des extraits du projet de recherche SEQBRI et des éssais experimentaux sous sollicitation seismique seront presentés.

 

staalbouwdag journee construction acierLa Belle Liègeoise, la nouvelle passerelle reliant les quartiers Boverie-Guillemins

 • Vincent Servais, administrateur Greisch

La Belle Liègeoise permet aux piétons et aux cyclistes de relier le site de la gare des Guillemins au parc de la Boverie en franchissant la Meuse tout en conservant un gabarit de navigation à 8 m de hauteur. D’une longueur totale de 294 m, cette structure mince et élégante est réalisée en acier S355 et S460. La structure portante de la travée principale au-dessus de la Meuse (163 x 7 m) est de type suspendue et positionnée latéralement par rapport au platelage ce qui libère totalement la vue vers l’esplanade des Guillemins.

 

staalbouwdag journee construction acierDe maatschappelijke bijdrage van de staalbouwer

 • Wim Hoeckman, ceo Victor Buyck Steel Construction, prof Vrije Universiteit Brussel

In de huidige economisch moeilijke tijden komen staalbouwers meer en meer onder vuur te liggen. Terwijl de hele wereld de mond vol heeft over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijken dit in de praktijk vaak holle engagementen te zijn. Hoe kan een staalbouwer hieraan invulling geven en wat verwacht de staalbouwer hieromtrent van zijn opdrachtgevers?

 

 

StudentenStaalPrijs - Prix Acier Etudiants

 • Voorstelling van de projecten - Uitreiking van de prijs door Johan Rosseel, Voorzitter Grymafer
 • Présentation des projets - Remise du prix par Johan Rosseel, Président de Grymafer

12:45

Lunch - Buffet -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

11:30

Zaal C / Salle CHet lassen van dunne kokers en buizen: wat met de lasserscertificatie ?

 • Spreker: to be confirmed

Het certificeren van lassers en lasprocessen kreeg door de invoering van EN 1090 een sterke impuls. Maar er al snel werd duidelijk dat de theoretische eisen uit deze norm moeilijk te realiseren zijn voor het lassen van dunne kokers en buizen (zoals typisch gebruikt voor leuningen en aanverwante constructies). Welke oplossingen zijn er mogelijk ?

 

Thermische verzinkte trappen en leuningen: do’s en don’ts

 • Guus Schmittmann, technisch expert/adviseur, Zinkinfo Benelux

Het thermisch verzinken (‘galvaniseren’) is een efficiënte en veel toegepaste techniek voor de corrosiebescherming van stalen trappen en leuningen. Met enkele handige tips wordt de deur geopend naar een nog mooier en/of robuuster eindresultaat. Speciale aandacht gaat o.a. naar de keuze van de staalsoort, de optimale afmetingen van de elementen, noodzaak en plaatsing van ontluchtingsgaten, ...

Download lezing

 

S355 – Waarom wel of waarom niet ?

 • Spreker: to be confirmed

Vanuit de grotere projecten dringt het gebruik van S355 ook door bij de onderaannemers en op kleinere projecten. Sommige staalproducten zijn op de markt bijna enkel in S355 verkrijgbaar. Waarop moet gelet worden bij het verwerken van S355-staal ?

 

12:45

Lunch - Buffet -
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

14:00

Zaal A / Salle A

 

staalbouwdag journee construction acier‘The Circle’ van Barco

 • John Eyers, Architect - Afgevaardigd Bestuurder, Jaspers-Eyers Architects
De werknemers van Barco, de Vlaamse wereldspeler op vlak van visuele technologie, werken voortaan vanuit een schitterend nieuw hoofdkwartier. ‘The Circle’ is een indrukwekkend glazen volume gedragen door een staalstructuur met kruisvorm. Binnenin worden de geschrankt gestapelde meeting decks ondersteund stalen kolommen onder een erg schuine hoek. Op de campus van Barco is ‘The Circle’ dan ook het verbindend element tussen productiehallen en kantoorgebouwen.

© Image Jaspers-Eyers Architects – Photographer Klaas Verdru

 

staalbouwdag journee construction acierArbor en UGent : twee perimeters uit staal

 • David Van Severen, architect, OFFICE Kersten Geers David Van Severen

De drooghal voor Arbor, een plant- en boomkwekerij, is de meest extreme vorm van een ‘big box’: een envelop zonder enige verwijzing naar de werkelijke functie. Het gebouw is ontworpen als een geperforeerde perimeter in staal met een gesloten dak. Een vakgroepbibliotheek van de Universiteit van Gent is opgevat als een groot paviljoen-achtig stalen meubel, dat de ruimte onder het balkon in de voormalige practicumzaal inneemt. De perimeter van de bibliotheek wordt gevormd door boekenkasten en is voorzien van een hekwerk dat de collectie wel of niet toegankelijk maakt.

 

Staalbouwwedstrijd - Concours Construction Acier

 • Voorstelling van de projecten - Uitreiking van de prijs - Deel 1 (cat. B,C,F)
 • Présentation des projets - Remise du prix - Partie 1 (cat. B,C,F)

15:20

Pauze
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

14:00

Zaal B / Salle B

 

staalbouwdag journee construction acier« Structure / Infrastructure. Bâtiment d’accueil à Spa »

 • BAUKUNST, Adrien Verschuere, architecte

La nouvelle construction constitue et prolonge tout à la fois le socle du Château de La Fraineuse - construction classée datée du XIXème. Au-delà de son inscription ambitieuse mais néanmoins harmonieuse sur le site, le projet s’adresse au grand paysage formé par la vallée du Warfaa. Regroupant différentes fonctions didactiques et logistiques, il constitue premièrement un agencement infrastructurel de murs de soutènement, en contraste avec la topographie prononcée des lieux. Son identité se révèle d’autre part sur la mise en œuvre d’une toiture structurelle en acier permettant d’organiser les différentes activités autour d’un patio central en suscitant une porosité des parcours.

 

staalbouwdag journee construction acierSilex’s - Acier galvanisé pour un site délicat

 • Etienne Holoffe, architecte, H&V – Holoffe Vermeersch Architecture

Silex’s est le nouveau centre d’interprétation des Minières néolithiques de Spiennes , site archéologique reconnu patrimoine mondial de l’Unesco. Une inscription hyper contextuelle au sein de laquelle le choix de l’expression par l’acier galvanisé traduit la philosophie d’un projet non intrusif qui cherche à s’établir avec la légèreté, la précaution et la préfabrication réclamées dans un environnement aussi délicat.

15:20

Pauze
StaalbouwExpo - Expo Construction Métallique (exposantenlijst hier)

16:00

Zaal A / Salle A

 

Woord van de Voorzitter - Mot du Président

  • Robert Joos, Voorzitter Infosteel, Président d'Infosteel

Download hier de speech

 • Bekendmaking van de nieuwe ereleden Infosteel- Annonce des nouveaux membres d’honneur d’Infosteel
 • Wim Van Gerven, Voorzitter GSV / Président GSV

 

staalbouwdag journee construction acierNey & Partners, structures métalliques en Asie

 • Laurent Ney, architecte - ingénieur civil, fondateur et CE0 Ney & Partners

Ces dernières années Ney & Partners a réalisé des projets remarquables au Japon. Depuis 2013, Ney & Partners a installé un bureau au Japon et prend part à des concours architecturaux dans la région d'Asie du Sud-Est. La conférence présentera les auvents de Misumi et de Dejima (JP) ainsi que les abris du tramway à Sapporo (JP). Il s’agit de projets pour de nouveaux espaces publics aux contraintes contextuelles et constructives spécifiques. En Septembre 2016 Laurent Ney a reçu le « Japon Structural Design Prize. »

 

Staalbouwwedstrijd - Concours Construction Acier

 • Voorstelling van de projecten - Uitreiking van de prijs - Deel 2 (cat. A,D,E)  - Uitreiking van de Publieksprijs
 • Présentation des projets - Remise du prix - Partie 2 (cat. A,D,E) - Remise du Prix du Public

17:15

Receptie / Réception

18:30

Einde / Fin

Sponsors:

arcelor mittal aperam tata steel galva power joris ide sadef voestalpine scia construsoft construsteel zinkinfo benelux willems anker ecca buildsoft kingspan panels ejot benelux rmig promat sds2 by design data ods metals grymafer weldone pfeifer hiltiliemar

Partners: 

bouwkroniek la chronique nav architecten ie-net fabi uwa palindroom aribvlamef