Skip to main content

News

Frisomat-hal voor het eerst in zijn geheel verplaatst

[widgetkit id="202" name="frisomat-flying-hangar"]

Frisomat hangar van 11 ton heelhuids verhuisd met torenkraan

Wijnegem, 17 juni 2016 – Bij hospitaal Peltzer, in Verviers is voor het eerst een Frisomat-hal in zijn geheel verplaatst. Een hoogstandje van formaat, want Frisomat tilt haar unieke bouwconcept daarmee immers – letterlijk – naar de next level. Normaal worden industriële hallen van de staalbouwer bij een verhuis eerst gedemonteerd, en later opnieuw gemonteerd. Maar niet zo bij de opslaghal en werkruimte van de ambulancedienst van hospitaal Peltzer. Zij hadden nood aan een nóg snellere oplossing. Dit leidde tot een primeur in België: de hangar (van 11 ton!) in zijn geheel verplaatsen met een torenkraan.

De ambulancedienst van hospitaal Peltzer is één van de belangrijkste en drukste in de streek. Bij hun verhuis naar een terrein even verderop, was tijdsverlies dan ook geen optie. In samenspraak met zijn afdeling R&D koos Frisomat daarom voor de snelst mogelijke, maar ook de technisch moeilijkste oplossing: de hangar in zijn geheel verplaatsen met een torenkraan. Dit is meteen een primeur in België.

En ook technisch was de verplaatsing een hoogstandje. De hangar weegt een slordige 11 ton, en is volledig omgeven door gebouwen waardoor er weinig manoeuvreerruimte was. Om zijn stabiliteit, en vorm tijdens de verplaatsing te behouden, werd aan de binnenkant van de hangar een stalen constructie gelast. Zo liep de stevigheid van het gebouw tijdens het omhoogtrekken en verplaatsen van de hal geen enkel gevaar.

Supersnelle oplossing

De volledige hal is op 3 dagen verplaatst, wat een aanzienlijke tijdswinst betekent. De hangar op de reguliere manier verhuizen – dit wil zeggen demonteren, en opnieuw monteren – zou 9 werkdagen hebben geduurd. “Niet te vergeten dat zelfs dat bijzonder snel is,” argumenteert Guy Somers, zaakvoerder bij Frisomat. “Maar omdat de hal volledig geïsoleerd is, en het uitkleden ervan dus sterk het tempo van de verhuis zou hebben beïnvloed, hebben we het hier over een andere boeg gegooid.” “Frisomat is gekend voor zijn industriële stalen gebouwen die makkelijk demonteerbaar én verplaatsbaar zijn, maar dit is de eerste keer dat we het verschil maken met een verhuis op zo’n bijzondere manier,” gaat Guy verder. “Het was echter geen alledaags gezicht om een gebouw op 20 m hoogte aan een torenkraan te zien hangen. Voorlopig blijft het dan ook de uitzondering op de regel.”

Over Frisomat

Frisomat, in 1978 opgericht door Guy Somers, is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en bouw van industriële gebouwen uit koudgewalst staal. Elk industriegebouw bestaat uit geprefabriceerde stalen lichtgewicht componenten die in elkaar passen als één grote mecannokit. Dit maakt Frisomat gebouwen tegelijk makkelijk te transporteren, en te monteren. Ruim 85% van onze productie is bestemd voor export. Frisomat telt wereldwijd 16 filialen en produceert in België, Rusland en Brazilië. Dit internationale netwerk bracht Frisomat tot in meer dan 100 landen, voor ruim 30.000 staalbouwprojecten en telt wereldwijd 400 mensen te werk.

www.frisomat.be