Skip to main content

News

Mexicobruggen in Antwerpen gerestaureerd

[widgetkit id="218" name="mexicobruggen"]

foto's: Aelterman BVBA & Infosteel (jvdb)

Begin 2016 ging de restauratie van de Mexicobruggen van start. De twee beschermde 'rolbasculebruggen' (van het type Scherzer) werden per ponton naar het atelier van Aelterman in Gent gevaren waar een grondige renovatie van start ging.     

De twee bruggen, vroeger spoorbruggen, maken deel uit van het bouwkundig erfgoed en dienden in hun oorspronkelijke staat hersteld te worden mits de nodige aanpassingen voor weg- en tramverkeer. De Oostelijke brug werd uitgerust met een dubbel tramspoor terwijl de Westelijke brug dienst doet voor het wegverkeer. Het wegdek van beide bruggen werd volledig vernieuwd en de nodige verstevigingen werden gedaan. De volledige constructie werd aan elkaar geklonken in z’n originele staat.            

In het weekend van 22 oktober en het weekend van 26 november 2016 werden respectievelijk de Oostbrug en Westbrug terug via ponton naar Antwerpen gevaren en terug op hun plaats gelegd door middel van spmt’s en kraanwerk.

Eind februari 2017 zijn beide bruggen weer operationeel. Deze ingreep draagt bij tot het omvormen van het eilandje van havengebied naar een aangename en toegankelijke woon- en recreatiezone.

Infosteel-leden  Aelterman en SBE werkten mee aan dit project.

 

Plaats: Kattendijkdok/Houtdok, Antwerpen

Opdrachtgever: Havenbedrijf Antwerpen, Antwerpen

Studiebureau: SBE, Sint-Niklaas

Algemene aannemer: THV Mexicobruggen (Fabricom engie – BAM contractors – Aelterman)

Staalconstructeur:  Aelterman, Gent