Skip to main content

News

Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site

Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site

De oude ACEC-site aan het Gentse Handelsdok heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Op een plek waar ooit industriële geschiedenis werd geschreven, is plaats gemaakt voor wonen, winkelen en kantoorjobs. Nieuwbouwdelen werden daarbij geïntegreerd in en gecombineerd met de bestaande architectuur. Infosteel-lid BM Engineering werkt mee aan de reconversie van gebouw B en C.

Bestaande en nieuwe stalen gaanderij voor winkelcentrum

Het winkelcentrum is toegankelijk via het binnenplein. Achteraan deze open ruimte werd een gaanderij met glazen dak langs de winkels gebouwd. Voor de lange zijde die toegang geeft tot de eerste verdieping werden hierbij de bestaande profielen van de oude site maximaal hergebruikt.

De oude staalstructuur (langs de lange zijde) werd afgebroken, gereinigd, gemetalliseerd en gelakt, om hergebruikt te worden als gaanderij voor het winkelcentrum.  Waar nodig werden nieuwe profielen gemaakt en toegevoegd, met de oude structuur in het achterhoofd. Deze bestaande structuur draagt in dit concept enkel het glazen dak. De betonplaten op het 1e verdiep die de gaanderij vormen, worden door een aparte structuur ondersteund.
 
Voor de nieuwe structuur (langs korte zijde) werden kokerprofielen gebruikt, waaraan consoles gelast werden om de achterliggende betonbalk met welfsels op te vangen. Belangrijk voor de architect was dat er geen zichtbare verbindingen te zien waren. Alle verbindingen zijn intern in de kokers uitgevoerd, waarbij de openingen in de zijwanden van de kokers om dit te kunnen realiseren strategisch werden gekozen om eveneens uit het zicht te blijven. Dit vergde een goeie samenwerking tussen de uitvoerende aannemers naar volgorde van montage, en studiebureau stabiliteit en architect. Ook deze profielen werden gemetalliseerd en gelakt.Het dak werd eveneens afgewerkt met beglazing.
 

  • Bouwheer: Vastgoed Noord, Gent
  • Architect: Johan Vandeputte, Gent
  • Studiebureau: BM Engineering, Roeselare

Meer info

bron & beelden : BM Engineering

dok noord gaanderij 01

dok noord gaanderij 02

dok noord gaanderij 03