Skip to main content

News

Stalen brug over de Rijn, ook een beetje Belgisch

[widgetkit id="220" name="pont-strasbourg-kehl"]

© Cyrille THOMAS / ATELIER MARC BARANI

De burgemeesters Straatsburg (Frankrijk) en Kehl (Duitsland) openden eind april 2017 de nieuwe brug over de Rijn. Deze stalen boogbrug maakt het mogelijk te voet, per fiets en per tram te reizen tussen de ‘twin cities’ Straatsburg en Kehl aan weerskanten van de Frans-Duitse grens. Arcadis kreeg in december 2012 van de Compagnie des Transports Strasbourgeois de opdracht om, als lid van een consortium, het ontwerp en de begeleiding van de werken te verzorgen.

Ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis heeft samen met Marc Barani Architectes het ontwerp van de brug uitgewerkt. Voor de plaatsing van het brugdek moest het verkeer op de Rijn, een van de drukste vaarwegen voor goederen in Europa, een dag onderbroken worden – een ingreep die al maanden voordien moest ingepland worden.

Deze stalen bow-stringbrug is 290 meter lang en 16 meter breed, werd gefabriceerd in België door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo, en vervolgens over het water naar Straatsburg vervoerd.

De brug ondersteunt het grensverkeer in de regio. Door de zachte vervoersmodi en het openbaar vervoer te versterken, zal het verkeer op de wegen afnemen. Bovendien vormt de brug een ankerpunt in het landschap van de oevers van de Rijn.

Alain Fontanel, voorzitter van de Compagnie des Transports Strasbourgeois: “Een brug naar Duitsland, dat bouwen we niet elke dag. Deze brug is een Europees symbool voor Straatsburg die onze eurometropool op de kaart zet. Het is een belangrijk moment in de wens van de stad om zich in alle richtingen uit te breiden, en niet langer met de rug naar Duitsland gekeerd te staan.”

Infosteelleden : Victor Buyck Steel Construction, Stendess, Arcadis werkten aan dit project mee.

www.arcadis.com