Skip to main content

News

Architecturaal geïntegreerde fotovoltaïsche structuur

[widgetkit id="226" name="Bota-solar"]
Beelden: Sunsoak design - Ney & Partners

Het project Bota solar startte met een 'duidelijke wil' van een private opdrachtgever: Botarogiercenter /Stephano Immo. Het verouderde gebouw met zijn strategische ligging in het meest commerciële hart en aan de toegangspoort van de Brusselse binnenstad valt - zoals het er nu bijstaat - amper op.

Begin 2016, organiseerde de bouwheer een beperkte wedstrijd met enkel architectuurbureaus. Het voorstel moet innovatief en emblematisch zijn, de wil tot veranderen uitstralen.Het project van Sunsoak design / Ney & Partners werd weerhouden en is een eerste realisatie van de ingenieurs van Ney & Partners en het bureau Sunsoak dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Sunsoak is opgericht door Jean-Didier Steenackers en is sinds kort geïntegreerd in Ney & Partners.

De monumentale fotovoltaïsche structuur bestaat uit twee witte stalen portieken van verschillende grootte. Daartussen vertoont het 800m² doorzichtige zonnepanelen dak een lichte boogvorm en zijn de panelen schuin naar het zuiden geric ht. De twee portieken zijn opgebouwd uit een stalen koker met een driehoekige sectie. De driedimensionaliteit van de dubbele U zorgt voor een evenwichtige belasting op de dragende structuur van het gebouw.Deze bekroning van het gebouw zal 30% van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw dekken. Onder de zonneluifel wordt op het dakterras een klein stedelijk park ingericht dat een 360° panorama biedt op het oude Brussel en de Noordwijk.

De renovatie zal eveneens de optimalisatie van de 2200m² commerciële invulling inhouden – een project van Archiwind, Cathy van Hemelrijck. Sunsoak / Ney & Partners staat ook in voor de zonwerende luifels op de 3 façades die zich op 7 m hoogte bevinden.

Deze vernieuwende structuur staat symbool voor de energetische revolutie en laat zich goed integreren in de gebouwde omgeving. Het project zal in 2019 worden gerealiseerd.

(bron : Ney and Partners)