Skip to main content

staal-acier 08

staal-acier 08

Het achtste nummer van Staal_Acier schenkt uitgebreid aandacht aan de renovatie van onze nationale trots: het Atomium. Tegen eind 2005 zal dit pronkstuk van de Expo ’58 schitteren als nooit tevoren: de inox panelen ter vervanging van de oude aluminium bekleding en de grondige opfrisbeurt van het interieur zullen een tweede jeugd geven aan dit symboolmonument van ons land.

Dat onze Belgische staalconstructeurs ook in het buitenland worden ewaardeerd wisten we al langer: de grootste paviljoenen van de Nuova Fiera in Milaan, naar een ontwerp van architect Fuksas, werden gebouwd door het Belgisch-Nederlandse bedrijf ASK Romein. Liefst 120.000 ton staal waren nodig voor dit gigantische project: de totale bebouwde oppervlakte beslaat niet minder 530000m2 (75 voetbalvelden!).

De helpdesk van het Staalinfocentrum ontvangt regelmatig vragen over de staalproductnormen en de juiste naamgeving van de verschillende staalsoorten en staalkwaliteiten die in de bouw worden gebruikt. De hoogste tijd voor een update, waarbij de auteur dieper ingaat op de nieuwe versie van de norm EN 10025, die de warmgewalste producten in constructiestaal beslaat.