staal-acier 19 - Het tweede leven van Expo 58
Raadpleeg hier de online-versie van ons magazine
Bij de Wereldtentoonstelling Expo 58 te Brussel werd 50.000 ton staal (bekijk het plan) - het equivalent van 7 keer het skelet van de Eifeltoren - aangewend. Meer dan 80% van de gebouwen zijn vervaardigd in staal. Daar zijn redenen voor.
Voor de deelnemers vertegenwoordigen de paviljoenen financiële en culturele investeringen, die men wil recupereren. De paviljoenen na zes maanden ‘zo maar afbreken’ is ondenkbaar, zeker in het licht van de naoorlogse heropbouwinspanningen.
Expo 58 heeft aanleiding gegeven tot de ontwikkeling van de principes van recupereerbare en aanpasbare architectuur op uitzonderlijke schaal. Naast de stalen bouwwerken die ter plaatse zijn bewaard, zoals paleis 7 of het Atomium heeft deze ontwikkeling onze grenzen ruimschoots overschreden.
De paviljoenen die heropgebouwd zijn in België, Nederland, Spanje, Tsjechië, Oostenrijk of Duitsland, getuigen van de belangrijkste recuperatieoperatie op Europese schaal van stalen structuren. 50 jaar na datum vormen deze structuren, die nu scholen, zwembaden, musea of kantoren zijn geworden, modellen voor hergebruik en duurzame ontwikkeling.(bekijk het plan)
Deze speciale editie van het tijdschrift 'staal_acier' toont 15 voorbeelden van deze ‘migrerende’ paviljoenen.