Skip to main content

info-steel 25 - Over duurzaamheid van staal…

Raadpleeg hier de online-versie van ons magazine

info-steel 25

Het complexe landschap van duurzaam bouwen kan leiden tot lange discussies, ondraaglijk lange discussies zelfs. Dit nummer levert slechts enkele overwegingen aan, ontstaan uit concrete projecten, voorbeelden die inspireren …

Constructies ‘geheel uit staal’ door de eeuwen heen…
In de XIX eeuw werden bouwwerken ‘volledig uit staal’ in België geprefabriceerd en geëxporteerd naar de ’s werelds verste uithoeken. Deze kerken, scholen, hospitalen, stadhuizen, bruggen of viaducten zijn nog steeds in gebruik.

Staal is demonteerbaar en herbruikbaar...
Een te weinig aangewende capaciteit, tenzij door de Ierse rockgroep U2 voor de opbouw van haar podium tijdens de huidige wereldtournee.

Staal geeft structuur aan gelabelde gebouwen...
De California Academy of Sciences in San Francisco, ontworpen door Renzo Piano met een zichtbaar skelet van gerecycleerd staal is het ‘groenste’ museum ter wereld en kan prat gaan op een ‘LEED Platinium’-label.

Staal stimuleert de innovatie en bespaart op grondstoffen
Heatherwick Studio creëert een ultradunne, originele, goedkope en performante bekleding voor zijn Creative Arts Units in Aberystwyth (UK).

Staal is onontbeerlijk bij hernieuwbare energieën...
Staal maakt van de panoramische windmolen van Vancouver (CA), het ‘groene’ embleem van de XXIste Olympische Winterspelen 2010. Het Galaxia-gebouw in Transinne (BE) is de grootste architecturale fotovoltaïsche toepassing in Europa, ontworpen in staal door het bureau Philippe Samyn & Partners.

Ten slotte recycleert staal zich blijvend tot staal, zonder kwaliteitsverlies...
Op de laatste bladzijden vertelt onze technische rubriek u deze ‘never ending story’.