Skip to main content

info-steel 29 - Stalen gevels

Raadpleeg hier de online-versie van ons magazine

info-steel 29

De ontwikkeling van het staalskelet in het midden van de XIXde eeuw heeft grote omwentelingen teweeggebracht in het technisch en architecturaal ontwerp van gebouwen. Eén van de belangrijkste evoluties op dit vlak bestond erin het omhulsel van de structuur los te koppelen. De functies van de gevel (stabiliteit, isolatie, waterdichting, zicht, verlichting, ventilatie, versiering...), die voorheen in één en dezelfde laag zaten, konden nu specifiek behandeld worden.

Vandaag zorgen nieuwe criteria die onder meer verband houden met duurzame ontwikkeling en nieuwe technologieën, ervoor dat de gevel opnieuw een bevoorrecht experimenteel onderwerp wordt voor de architect en de ingenieur. Staal speelt een doorslaggevende rol in deze zoektocht.

Volgende pagina’s zijn daar het voorbeeld van:

  • weervast staal voor het paviljoen van Luxemburg in Shangaï (CN)
  • met de laser verzaagd roestvast staal voor een kinderopvang en cafetaria in Brussel
  • voorgelakt gegalvaniseerd staal voor het Hollerich-gebouw in Luxemburg (LU)
  • staal met groenbedekking voor gevels en dak van een showroom in Beijing (CN)
  • staal in gemediatiseerde reflecterende matten voor de Indemann-toren in Inden (DE).

Ook stellen we het KAIT-atelier (JA) voor, waar de stalen structuur aanleiding geeft tot dematerialisering van gevels en het Centre Le Corbusier in Zürich (CH), een bijna vijftigjarig voorbeeld van het potentieel van geëmailleerd staal op vlak van creativiteit en duurzaamheid.