Skip to main content

Staalkennis 2017

Opleiding Staalkennis - Start 21/01/2016

Startte op maandag 8 mei 2017
(6 namiddagen in mei)

Test uw staalkennis - een kleine quiz

Inhoud, doelpubliek en voorkennis

De cursus “Staalkennis” richt zich tot personen die een algemene kennis van staal willen verwerven. De opleiding is in het bijzonder aan te bevelen voor hen die nieuw zijn in de staalsector (bouw - industrie), maar is evenzeer nuttig voor zij die hun kennis willen opfrissen of de meest recente kennis willen verwerven. 

De cursus « Staalkennis » is opgebouwd rond 3 thema’s :

 • Het materiaal “staal”
  Hoe wordt staal gemaakt?  Wat zijn de eigenschappen van staal ?  Wat zijn de verschillende staalsoorten en hoe begrijpen we de benamingen ervan  ? Wat is het verschil tussen een 2.2- en een 3.1-certificaat ?
  In het kader van dit thema wordt ook een bedrijfsbezoek georganiseerd aan een staalfabriek.
 • Hstaalkennis 02et gebruik van staal
  Welke producten worden gemaakt in staal ?  Zowel profielen, vlak staal, buizen, inox, wapeningsstaal, ... komen aan bod. Welke producten worden gebruikt in welke toepassingen ?  Wat is het verschil tussen een HEA, HEB en HEM-profiel ? Welke marktspelers komen tussen vanaf de staalfabriek tot in de eindtoepassing ? Welke producten zijn courant verkrijgbaar, hoe wordt de prijs berekend, hoe worden ze besteld en wat is de levertermijn ? Welke systemen van corrosiebescherming bestaan er ?  Hoe worden verschillende delen in staal verbonden ?
 • Toepassingen van staal in de bouw
  Wat zijn de specifieke productkenmerken voor wapeningsstaal, gevelbekledingen, isolerende sandwichpanelen, vloerplaten en dragende elementen ?  Welk type constructie-oplossingen zijn mogelijk en/of aangewezen met staal ?  Hoe zit het met de brandveiligheid van stalen constructies ?  Welke positie nemen stalen bouwelementen in op het vlak van duurzaamheid ? Wat is de CE-markering van stalen producten ?

De focus van de cursus ligt op de praktische toepasbaarheid van de informatie in de dagelijkse werking van het bedrijf.  Daarom wordt er voor de lesgevers een evenwicht nagestreefd tussen medewerkers van Infosteel, mensen uit het bedrijfsleven en specialisten van vakorganisaties.

Er is geen voorkennis vereist voor deze opleiding.

Praktische informatie en inschrijving

Deze opleiding vond plaats in het Gent Meeting Center, Akkerhage 2, 9000 Gent - www.gentmeetingcenter.be

6 namiddagen in mei 2017 - 13u15 tot 17:30 (start om 12:30 met broodjeslunch)

 • maandag 8/05
 • donderdag 11/05
 • maandag 15/05 (bedrijfsbezoek - afspraak ter plaatse)
 • woensdag 17/05
 • maandag 22/05 
 • woensdag 24/05

Cette formation est également régulièrement organisée en français. Plus d'info...

 infosteel logo 2016