Skip to main content

Staalkennis - 4 namiddagen plus bedrijfsbezoek

Start op dinsdag 16 november 2021 (4 namiddagen + bedrijfsbezoek staalfabriek)

staalkennis 03Inhoud, doelpubliek en voorkennis

De cursus ‘Staalkennis’ richt zich tot personen die een algemene kennis van staal willen verwerven. De opleiding is in het bijzonder aan te bevelen voor hen die nieuw zijn in de staalsector (bouw - industrie), maar is evenzeer nuttig voor zij die hun kennis willen opfrissen of de meest recente kennis willen verwerven.  Daarnaast kan de opleiding ook nuttig zijn voor personen die buiten de staalsector werkzaam zijn, maar ermee in contact komen via klanten, leveranciers of overheidsinstellingen. De beroepsactiviteit van de deelnemers varieert van ontwerpen, projectleiding, aankopen, verkopen, ... tot administratie.

De cursus 'Staalkennis' is opgebouwd rond 4 thema’s :

 • Het materiaal ‘staal’
  Hoe wordt staal gemaakt?  Wat zijn de eigenschappen van staal ?  Wat zijn de verschillende staalsoorten en hoe begrijpen we de benamingen ervan  ? Wat is het verschil tussen een 2.2- en een 3.1-certificaat ? In het kader van dit thema wordt ook een bedrijfsbezoek georganiseerd aan een staalfabriek.

 • Staalproducten
  Welke producten worden gemaakt in staal ?  Zowel profielen, vlak staal, buizen, inox, wapeningsstaal, ... komen aan bod. Welke producten worden gebruikt in welke toepassingen ?  Wat is het verschil tussen een HEA, HEB en HEM-profiel ? Welke marktspelers komen tussen vanaf de staalfabriek tot in de eindtoepassing ? Welke producten zijn courant verkrijgbaar, hoe wordt de prijs berekend, hoe worden ze besteld en wat is de levertermijn ?

 • Werken met staal
  Welke systemen van corrosiebescherming bestaan er ? Hoe worden verschillende delen in staal verbonden (lassen, bouten, …) ? Wat is EN1090 ?

 • Bouwen met staal
  Wat zijn de specifieke productkenmerken en toepassingen voor gevelbekledingen, isolerende sandwichpanelen, vloerplaten en dragende elementen ?  Welk type constructie-oplossingen zijn mogelijk en/of aangewezen met staal ?  Hoe zit het met de brandveiligheid van stalen constructies ?  Welke positie nemen stalen bouwelementen in op het vlak van duurzaamheid ?

De focus van de cursus ligt op de praktische toepasbaarheid van de informatie in de dagelijkse werking van het bedrijf.  Daarom wordt er voor de lesgevers een evenwicht nagestreefd tussen medewerkers van Infosteel, mensen uit het bedrijfsleven en specialisten van vakorganisaties.

Er is geen voorkennis vereist voor deze opleiding.

Test je staalkennis

Een kleine quiz / Ontdek de antwoorden hier

Praktische informatie

Plaats en data

 • Deze opleiding vindt plaats in Van der valk – Akkerhage – Gent
 • 4 namiddagen (16/11 – 23/11 – 30/11 – 07/12
 • Elke namiddag start met om 12u30 met een broodjeslunch
 • De opleiding is van 13u00 tot 17u30 (met een pauze in de namiddag) 

Deelnamekosten

 • Volgende deelnamekosten (BTW 21% exclusief) zijn van toepassing:
 • Gold Members van Infosteel: 1.100 € pp
 • Architecten en onderwijzend personeel: 1.100 € pp
 • Silver Members en Bronze Members van Infosteel: 1.250 € pp
 • Andere:  1.575€ pp

Alle kortingen, zoals bijvoorbeeld voor leden, zijn reeds verwerkt in deze prijzen.

In de prijs van de opleiding zijn begrepen :

 • Syllabus en kopie van de handouts bij de lessen
 • Diverse publicaties (Vademecum van de staalproducten, ...)
 • Drank tijdens de pauzes en broodjeslunch ’s middags
 • Niet voorzien: een collectieve verplaatsing naar de staalfabriek voor het bedrijfsbezoek

Nog vragen:

Diploma

De deelnemers die alle lessen gevolgd hebben ontvangen een certificaat van deelname. Er is geen examen voorzien op het einde van de opleiding.

Deelnamevoorwaarden

Het volledige bedrag dient uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de opleiding betaald te zijn. Een factuur wordt daarvoor opgestuurd.

Annulering kan enkel schriftelijk. Bij annulering tot 21 dagen voor aanvang zijn geen kosten verschuldigd. Bij annulering tot 7 dagen voor aanvang is 50 % van het deelnamebedrag verschuldigd. Bij annulering later dan 7 dagen voor aanvang is het volledige bedrag verschuldigd.

Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. De cursus vindt plaats vanaf 12 inschrijvingen. Bij meer dan 20 inschrijvingen is de volgorde van inschrijving bepalend. 

Cette formation est également régulièrement organisée en français.

 infosteel logo 2016