Skip to main content

Administratief gebouw voor Skalski

[widgetkit id="148" name="Batiment-administratif-Skalski"]

De Skalski-groep, die al vele jaren voor de firma Astron bouwt, maakt een aanzienlijke groei door. Als gevolg van de sterke ontwikkeling van haar activiteiten wou de onderneming grotere kantoren voor haar maatschappelijke zetel in Krakau (PL) bouwen. Na raadpleging van het personeel koos de directie van Skalski voor een afgerond gebouw bestaande uit vier bouwlagen. De gebogen constructie symboliseert het logo van de groep in de vorm van een ‘S’. Met de staalconstructie werd volledig tegemoetgekomen aan de eisen van de architect, die met lichte en transparante materialen wou werken. Bovendien vergemakkelijkt de flexibiliteit van staal het bouwproces.

De gevelkolommen, bestaande uit kokers met rechthoekige doorsnede, staan opgesteld in een cirkelboog met een straal van 32 m en over een lengte van ±47 m. De IPE-profielliggers van de tussenverdieping zijn in een krans geplaatst met een tussenruimte van 1,60 m. Ze zijn opengewerkt om plaats te bieden aan de technische leidingen. De vloerplaat is ter plaatse gestort en rust op de onderste flens van de stalen ligger. Een kern garandeert de verticale stabiliteit van het gebouw. Bij de ingang van de garage werden gebogen profielen HEB 300 gebruikt waarop kokers zijn gezet die twee verdiepingen ondersteunen.

Met het oog op energie-efficiëntie en om thermische bruggen te vermijden, heeft de firma Astron ‘Schöck Isokorb’-elementen gebruikt bij de verbindingen tussen kolommen en liggers. De gevels bestaan uit dubbele ramen met isolerend glas waarin de kolommen zijn opgenomen alsook een intelligente zonwering die de intensiteit van het daglicht in de kantoren regelt.

Plaats Ul. Josepha Conrada 39 Spolka Komandytowa-akcyjna, Krakow (PL)
Opdrachtgever Skalski Budownictwo  Sp. Z o.o., Krakow (PL)
Architect Romuald Loegler
Studiebureau Astron Buildings, Diekirch
Controlebureau  
Algemeen aannemer Skalski Budownictwo Sp. Z o.o., Krakow (PL)
Staalbouwer Astron Buildings/Skalski, Diekirch
Foto's Pronet