Skip to main content

Voetgangersbruggen Lt.Coppens Kazerne

[widgetkit id="128" name="Voetgangersbruggen-Coppens-kazerne"]

Voor de verbinding van het kantoren- en bedrijventerrein van de Luitenant Coppenskazerne in Brasschaat wilde de gemeente kleine slanke bruggen. Om hieraan te voldoen werd ervoor gekozen de constructies te ontwerpen als vlinderbruggen. Vlinderbruggen hebben een asymmetrische vlindervormige drager. Deze neemt de gelijkmatige belasting en de torsiekrachten optimaal op. De vlinderbrug is elegant en expressief en vergt een minimum aan materiaal. Overspanningen gaan tot maximaal 24 m. De staalconstructie is thermisch verzinkt.

De montage van deze bruggen diende te gebeuren langs een drukke weg. Om de montagetijd te beperken, werd beslist de bruggen volledig in de werkplaats voor te monteren en dit zowel wat de structuur, leuningen als de roosters betreft. Dit had als bijkomend voordeel dat eventuele toleranties snel konden worden bijgesteld. Door deze voormontage werden de drie bruggen op minder dan één dag op de werf gemonteerd.

Om het uitzicht zo zuiver mogelijk te houden, werd ook hier gekozen voor een thermisch verzinkte structuur zonder verdere nabehandelingen. De kabels die voor de leuningen gebruikt werden, zijn voorzien van roestvast staal.

Plaats Kantoren- en bedrijventerrein Lt. Coppens Kazerne Sint-Jobsesteenweg, Brasschaat
Opdrachtgever Gemeente Brasschaat
Architect  
Studiebureau Stabilogics, Kampenhout
Controlebureau  
Algemeen aannemer Krinkels, Londerzeel
Staalbouwer BCM, Hoogstraten
Foto's BCM