Skip to main content

CMA-CGM-toren, Marseille (FR)

Het bouwproject ‘Tour CMA-CGM’ bestaat uit een hoogbouw (toren) en een bijgebouw (annex). Het architectenbureau Zaha Hadid wenste een continue overgang van het dak naar de annex, bestaande uit glaselementen, naar de glazen gevels van de hoogbouw. Beide gebouwen liggen zowat 30 m uit elkaar en de gevels van de toren staan willekeurig georiënteerd ten opzichte van de annex. Dit impliceert dat het dak gekromd diende te zijn in 2 richtingen en dat een soort nok voorzien moest worden ter hoogte van de hoek van de hoogbouw. Verder was een zeer hoge afwerkingsgraad vereist.

De staalstructuur omvat het dubbelgekromde dak dat steunt op 21 kolommen. De kolommen bestaan uit samengestelde platen, waarbij de lasnaad volledig weggeschuurd werd om aan alle zijden eenzelfde zicht te bekomen. In de kolommen zijn uitsparingen om de verbindingselementen voor de aluminium draagstructuur van het glas aan te brengen.

De draagstructuur van het dak zelf bestaat uit gekromde T-profielen. Bovenop deze T-profielen worden steuntjes bevestigd, die de zogenaamde ‘offsetplates’ , die 100 mm boven de draagstructuur zweven, zullen dragen. Deze steuntjes zijn tevens de enige regelmogelijkheid in het geheel, dat ten behoeve van de - eveneens dubbelgekromde - glaselementen, slechts een tolerantie heeft van enkele millimeters.

Plaats Quai d’Arenc 10, Marseille (FR)
Opdrachtgever CMA-CGM, Marseille (FR)
Architect Zaha Hadid Architects, London (UK)
Studiebureau Ove Arup & Partners, London (UK)
Controlebureau Socotec, Marseille (FR)
Algemeen aannemer Epitekh, Noventa di Piave (IT)
Staalbouwer Iemants, Arendonk
Foto's Erwin Mentens - Studio Fase