Skip to main content

Stadskantoor Leyweg, Den Haag (NL)

 

Het gebouw van 18 verdiepingen - 75 m hoog - biedt onderdak aan verschillende diensten van de gemeente. Op de bovenste 9 verdiepingen bevinden zich 49 appartementen. Het gebouw is driehoekig van vorm.

De kern van het gebouw bestaat uit een eveneens driehoekige staalstructuur, waardoor er een vide gecreëerd wordt. De gevels aan de binnenzijde bestaan uit glas. De 19 verdiepingsvloeren liggen aan de buitenzijde op prefab wandelementen en aan de binnenzijde op de stalen draagstructuur. Aan de bovenzijde kraagt het gebouw 25 m uit. In totaal wordt er 2.100 ton staal gemonteerd om dit stadskantoor te bouwen.

De kernstructuur bestaat uit HD-profielen (S355). Op de hoekpunten staan verticale kolommen. Van hieruit vertrekken schuine verbanden die zo een ruitvorm creëren. Om de verbanden op de kruispunten met elkaar te verbinden, worden gietstukken gebruikt die na montage gelast worden. Aan deze gietstukken hangen tot 5 verdiepingsvloeren. De vloeren liggen op petliggers die via hangstijlen met de knopen verbonden zijn.

Om onnodig zware funderingen te vermijden, wordt het gebouw in een zetting gemonteerd. In de beginfase helt het gebouw naar achteren. Naarmate er meer gewicht bijkomt, en dan vooral aan de voorzijde, kantelt het gebouw naar zijn neutrale positie. Zo wordt het staal aan de voorzijde tot 50 mm ‘te hoog’ gemonteerd. De keuze voor staal ligt voor de hand. Met andere bouwmaterialen is een dergelijke relatief lichte draagstructuur met deze vorm niet realiseerbaar.

Plaats Leyweg 815, Den Haag (NL)
Opdrachtgever Gemeente Den Haag (NL)
Architect Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Amsterdam (NL)
Studiebureau Aronsohn raadgevende ingenieurs, Rotterdam (NL)
Controlebureau Aronsohn Management raadgevende ingenieurs, Rotterdam (NL)
Algemeen aannemer BAM Utiliteitsbouw regio Rotterdam, Capelle aan den Ysel (NL)
Staalbouwer Iemants, Arendonk
Foto's Erwin Mentens - Studio Fase