Skip to main content

BayArena Leverkusen (DE)

[widgetkit id="131" name="BayArena-Leverkusen"]

De BayArena in Leverkusen is één van Duitslands en Europas modernste voetbalstadions en de thuishaven van Bayer 04 Leverkusen, een hoofdrolspeler in de Duitse Bundesliga. Het ontwerp van het architectenbureau Hentrich-Petschnigg & Partner (HPP) uit Düsseldorf werd gerealiseerd door een joint venture van Max Bögl met Köster.

Bij de bouw diende een aantal structurele uitdagingen in engineering te worden aangegaan: een verhoging van de toeschouwerscapaciteit van 22.500 naar meer dan 30.000, de bouw van een nieuw hoofd- en ontvangstgebouw aan de westelijke zijde van het stadion en bovenal de constructie van een volledig nieuw dak bestaande uit staal, kabels en Makidon.

De blikvanger van het nieuwe stadion is het cirkelvormige dak dat zich op meer dan 40 m hoogte bevindt. Met een diameter van 217 m reikt het dak ver voorbij de zitplaatsen, zodat zelfs de toeschouwers op de eerste en laatste rij voldoende beschut zijn tegen regen en zon.

De draagstructuur van het dak met een huid van Makidon, celvormige dakplaten, is gebaseerd op het principe van een spakenwiel. Lijkend op een reusachtig spinnenweb, vormt de kabelstructuur van 72 bovenliggende en 36 onderliggende staalkabels, de draagstructuur van het dak. De kabels zelf vertrekken vanuit de boven- en onderrand van een 13 m hoog radiaal vakwerk dat slechts door 8 V-vormige kolommen ondersteund wordt tot de begane grond. De stalen draagstructuur omvat 2.800 ton aan staal en 12.800 m aan staalkabels.

De ‘Big Lift’ van het dak vond plaats in mei 2009 en bestond uit vier fasen. Tijdens de eerste fase werden alle staalkabels simultaan gehesen. Slechts kleine correcties waren nodig om de sierlijke maar zware constructie in evenwicht te houden. Tijdens de tweede fase werden de kabels in groep verder aangespannen. Tijdens de derde fase werd elke kabel apart gecorrigeerd in lijn, gezien de hoge trekkrachten van meer dan 250 ton per kabel. De vierde fase bestond in het plaatsen van de pennen in de kabelvorken waarmee de ganse constructie werd gezekerd.
Het stadion imponeert door zijn overweldigende architectuur en biedt de toeschouwers algemeen comfort, een ongehinderde kijk op het terrein en een allesomvattende infrastructuur. De officiële opening vond plaats in augustus 2009 na 20 maanden bouwtijd. Kostenplaatje van de onderneming: 70 miljoen euro.

Plaats Bismarckstrasse 122, Leverkusen (DE)
Opdrachtgever Bayer 04 Immobilien, Leverkusen (DE)
Architect HPP Hentrich-Petschnigg & Partners & Co, Düsseldorf (DE)
Studiebureau Schlaich Bergermann & Partner, Stuttgart (DE)
Ingenieursbureau Stendess, Lovendegem
Controlebureau Dr. Ing. frank Breinligger, Tuttlingen (DE)
Algemeen aannemer Stahl- und Anlagenbau & Co, Neumarkt (DE)
Staalbouwer Stahl- und Anlagenbau & Co, Neumarkt (DE)
Foto's Max Bögl