Skip to main content

Woning DJW

[widgetkit id="109" name="De-Jaeger-Weustenraed"]

Naast de stalen kolommen en balken, hanteerde men tevens betonnen predallen en werd het dak opgebouwd uit sandwichpanelen. De afwerking binnenin is vrij sober gebleven. PU vloeren versterken er de strakheid en grootte van de oppervlakten, de predallen zijn zichtbaar gelaten en zijn enkel voorzien van een dun spuitplamuur.

Het ruimtelijke en industriële karakter werd nog versterkt door een geperforeerde stalen trap te plaatsen die zich tegen een Reglitwand nestelt. Het gebruik van een stalen hoofdconstructie maakte meteen ook grote overspanningen mogelijk. Zo werd de ruimte van 7,50 meter breed in één maal overspannen, wat een ruim loftgevoel creëerde doorheen de woning. De volledige woning werd opgevat als vier stalen portieken waartussen de oppervlakte vrij kon ingedeeld worden. Het geheel is een combinatie van IPE- en HEB-profielen. Tussen de stalen Iiggers werden de predallen ingewerkt, waardoor de hoogte van de I-profielen in aanzicht kleiner werd. Ook het dak maakt deel uit van het staalskelet: het dakspant bestaat uit een HEB-profiel waarop de sandwichpanelen zijn geplaatst.

Naast het budgettaire aspect werd ook duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen bij de realisatie van deze eengezinswoning. Vooreerst werd de volledige woning ingepakt in een isolatiepakket van PU: 8 cm in de vloer en muren, 12 cm op het platte dak en 17 cm in het hellende dak. Het platte dak wordt bovendien ook voorzien van een daktuin, om zo een bijkomende bescherming te creëren tegen mogelijke opwarming van de onderliggende vertrekken.

Op het gelijkvloers, waar voor grote glaspartijen gekozen werd, moeten geïntegreerde zonnescreens oververhitting vermijden.

Tenslotte wordt de massa van het gebouw ook ingezet om bewust met de geproduceerde warmte om te gaan. Deze warmte, die geproduceerd wordt via de vloerverwarming op het gelijkvloers, moet door de vides langs zeer veel vloeren en wanden passeren vooraleer het de woning verlaat.


Wondelgem
Plaats_Localisation
Privé
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Architect Patrick Persoons, Melle
Architect_Architecte
Ingenieursbureau Norbert Provoost, Sint-Amandsberg
Studiebureau_Bureau d’études
Novabouw, Merelbeke
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Novabouw, Merelbeke
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Patrick Persoons