Foto: Karin Borghouts

Ontvangstpaviljoen Gruuthusemuseum

Hedendaags paviljoen in historisch kader

Het ontvangstpaviljoen van het Brugse Gruuthusemuseum herstelt de afsluiting van het eeuwenoude ‘hof’ en staat centraal tussen de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Gruuthusepaleis en het Steenmuseum, waardoor de site meer dan ooit een historisch geheel vormt.
In deze context van uitzonderlijke erfgoedwaarde profileert het paviljoen zich als een hedendaagse constructie – een exoskelet van staal en glas – terwijl de (neo)gotische vormentaal van de omliggende monumenten erin weerklinkt.
Het is opgevat als een gevouwen staalstructuur, naar het structurele principe van de ‘folded plate’. De dakvlakken bestaan uit staalplaat van 6 mm en de kolommen uit staalplaat van 8 mm. De grotere hellende vlakken van de luifel zijn lokaal verstijfd met 10 mm dikke opgelaste vinnen. In de verticale, kopse vlakken zorgen IPE 100-ribben voor de nodige stijfheid. De doorgedreven detaillering van de staalstructuur versterkt de architecturale expressie.
  • Dijver 17, Brugge
    Plaats
  • Stad Brugge, Brugge
    Opdrachtgever
  • noAarchitecten, Brussel
    Architect / Ontwerper
  • UTIL, Brussel (stabiliteit)
    Hp engineers, Oudenaarde (technieken)
    Studiebureau stabiliteit
  • Monument Vandekerckhove, Ingelmunster
    Hoofdaannemer
  • Vanhofsté, Zele
    Staalbouwer
  • Verhofsté
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel