Skip to main content

BENELUX Steel Bridge Contest 2023

Prijsuitreiking – Havenhuis, Antwerpen

‘Full house’

Op 27 februari vormde het prachtige Havenhuis in Antwerpen het decor voor de uitreiking van de eerste Benelux Steel Bridge Contest. Infosteel en Bouwen met Staal organiseerden voor het eerst deze bruggenwedstrijd samen. Vooraleer de Awards werden uitgereikt, kregen de aanwezigen (we noteerden een ‘full house’ met 90 deelnemers) een presentatie door Jan Goemaere van Port of Antwerp Bruges over de kerntaken van het Havenbedrijf en de geplande investeringen voor de komende jaren.

Key note speaker

Key note speaker Professor Wim Hoeckman blikte terug op zijn indrukwekkende carrière in de staalbouwwereld. Hij gaf zijn publiek ook nog een paar wijze levenslessen mee (wees ‘dankbaar’ in plaats van ‘trots’) en hij brak een lans voor het behoud van onze knowhow op het vlak van engineering en bouwen van staalconstructies in de Lage Landen.

Brigandsbrug

Daarna was het de hoogste tijd voor de uitreiking van de Benelux Steel Bridge Contest Awards. In de categorie verkeersbruggen ging de prijs naar de Brigandsbrug in Ingelmunster over het kanaal Roeselare-Leie. De brug, ontworpen van Ney & Partners, bekoorde de jury zowel op het vlak van detaillering, afwerking en uitvoering. De TV Artes-Depret – Victor Buyck Steel Construction – Stadsbader verdient alle lof voor het ingenieus uitgedokterde montageconcept.

Passerelle d'Arquennes

In de categorie voetgangers- en fietsbruggen viel de Passerelle in Arquennes (Seneffe) in de prijzen. De jury was bijzonder opgetogen over bijzondere lichtheid en transparantie van dit filigraan, gedurfde ontwerp van Bureau Greisch dat door Techno Metal Industrie perfect werd uitgevoerd.

Prins-Claus Basculebrug

Tot slot kende de jury een speciale prijs toe aan de Prins-Claus Basculebrug in Dordrecht. Dit hoogstandje van techniek kon de jury verleiden omwille van het bijzonder geslaagde samenspel van architecturaal, constructief, mechanisch en omgevingstechnisch ontwerp. Architect René van Zuuk nam de trofee in ontvangst, samen met Iv-Infra, de Gemeente Dordrecht en de Bouwcombinatie Dura Vermeer – Hillebrand.

Na afloop volgde nog een receptie waarbij de aanwezigen volop konden netwerken. Samengevat: een voltreffer qua belangstelling en een motivatie voor Infosteel en Bouwen met Staal om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Havenhuis, Zaha Hadid Architects - Martin Foddanu Photography

Programma 27/02/2024

 • 15u30-16u:

  Welkom en onthaal met koffie en frisdranken

 • 16u:

  Welkomstwoord door Infosteel en Bouwen met Staal

 • 16u10:

  Een blik op de investeringen door The Port of Antwerp-Bruges – Jan Goemaere, Havenbedrijf

 • 16u30:

  ‘43 Years dedicated to steel construction’ –
  Wim Hoeckman, Gastprofessor Vrije Universiteit Brussel.

 • 17u30:

  Prijsuitreiking BENELUX Steel Bridge Contest

 • 18u00:

  Receptie

 • 19u00:

  Einde


Organisatie