Skip to main content

Staalbouwwedstrijd 2024

Staalbouwwedstrijd 2024 - BELUX

De wedstrijd wordt in de loop van het voorjaar gelanceerd.

Industriebouw, showrooms, prestigeprojecten, luifels, renovatie, trappen, kunstprojecten internationaal, woningbouw, balustrades, mobiliteit, utiliteitsbouw, musea, gevels,...
*(Afgewerkt tussen juni 2022  (juni 2021 voor LU) en juni 2024)

Indien u wenst kunnen we u op de hoogte houden van de lancering van de wedstrijd.

Ik wil op de hoogte blijven

Tijdslijn

  • Voorjaar 2024: Lancering van de prijs
  • Najaar 2024: Jury en bekendmaking nominaties
  • Begin 2025: Slotevent & prijsuitreiking
  • Begin maart 2025: Publicatie in ons magazine Info-Steel

Vorige edities

Magnifique Marseille

Exclusieve studiereis – 23 tot 25.4.2024

AFGESLOTEN

Met plezier nodigen wij u uit op een boeiende buitenlandse studiereis (23-25 april 2024).  We selecteerden Marseille en omgeving als bestemming. Deze trip belooft een unieke ervaring te worden, naast de kans om volop te netwerken, zal u de prachtige stad ontdekken. Er werd gekozen voor een kwalitatieve, gevarieerde invulling en alles wordt tot in de puntjes voorbereid door onze partner Mind and Motion.

Marseille is een stad van contrasten. Het is de oudste stad in Frankrijk, met een rijke en smaakvolle geschiedenis. Toch heeft de stad een spectaculaire transformatie ondergaan onder het ambitieuze Euro-Mediterrane ontwikkelingsprogramma en het culturele Europese hoofdstadprogramma in 2013.

Provence is een mix van romantiek, traditie en ongelofelijk snelle moderne ontwikkeling: dorpjes op heuveltoppen en kleurrijke steden, kastelen en vissershutten, lavendelvelden en spectaculaire Calanques, roséwijn en bouillabaisse, Cézanne en Van Gogh, petanque, duiken en Olympique de Marseille, cutting-edge rap en elegante zomerfestivals of theater en klassieke muziek.

Op onze planning staan o.m. een architecturaal bezoek aan Marseille in het bijzonder gericht op staal- en inox constructies, een bezoek aan de indrukwekkende (offshore) productie-eenheid van EIFFAGE GROUP (waartoe ook de Belgische staalbouwer SMULDERS behoort) in Fos-sur-Mer, Gehry’s ‘The Tower’ in Arles én een privaat bezoek aan het wijndomein en kunstsite Château La Coste …. We selecteerden de beste adresjes voor een heerlijke bouillabaise of ‘daube provençale’….

Docentendag 2023

Docentendag 2023

Infosteel en Bouwen met Staal nodigen docenten Bouwkunde, Civiele Techniek, Architectuur, Built environment en Mechanica/Werktuigbouwkunde uit voor een bezoek aan de Docentendag 2023

Deze vindt plaats op woensdag 13 december bij Reijrink Staalconstructie in Esbeek (tussen Turnhout en Tilburg).

Er zijn lezingen en discussies, vervolgens een rondleiding door dit modernste staalconstructiebedrijf van Europa en aan het eind een borrel.

Centraal thema zijn de ontwikkelingen in de staalbouw en in de architectonische en constructieve vormgeving met staal. Onderwerpen die aan de orde komen: hergebruik van constructiestaal, productie-automatisering en nieuwe digitale ontwerptechnieken. Tenslotte is er een discussie over de plek van deze (en andere) ontwikkelingen in het onderwijs.

Afgelopen

Organisatie

Fenixloods II in Rotterdam

Fenixloods II, Rotterdam - Artist-impression, MAD-Architects

Fenixloods II in Rotterdam

Projectbezoek, woensdag 8 maart 2023, Rotterdam

Op woensdag 8 maart organiseert Bouwen met Staal (NL) samen met Infosteel (BE) en de projectpartners van Fenixloods II een projectbezoek aan de Fenixloods II.

In 1923 is de 360 meter lange San Franciscoloods in gebruikgenomen ten behoeve van de boedelopslag van de Holland-Amerika Lijn. Deze loods, gepositioneerd aan de kade van de Maas op Rotterdam-Katendrecht, was destijds een van de grootste loodsen ter wereld. Na schade door bombardementen en een brand werd de loods in 1954 opnieuw gebouwd als 2 loodsen: Fenix I en Fenix II.

In opdracht van stichting Droom en Daad wordt de bestaande Fenix II-loods zorgvuldig gerestaureerd, om als Landverhuizersmuseum te kunnen gaan dienen. Dit museum wordt over 2 verdiepingen verdeeld en bestrijkt ca 16.000 m². Op de begane grond komt een mix van horeca en culturele functies. De bestaande constructie bestaat uit een betonnen casco met een houten paalfundering. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft diverse herberekeningen van de bestaande constructie uitgevoerd, versterkingsvoorstellen uitgewerkt en de constructieve restauratie begeleid.

In het midden van de loods is een grote sparing gemaakt van ca 25-27m2. Op deze plaats is door MAD architects een tornadovormig kunstwerp ontworpen. Dit kunstwerk dient als loopbrug naar een uitkijkbordes, waarvan men kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad. De tornadoconstructie is uitgevoerd als spaceframe van ronde buizen. Dit spaceframe wordt afgewerkt met een roestvast stalen bekleding. In de sparing in de bestaande loods is een tafelconstructie gemaakt waar de tornado geplaatst wordt. Hiermee wordt de tornado losgehouden van de bestaande betonconstructie.

Uitkijkplatform in staal

Het uitkijkplatform wordt gerealiseerd door grote in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Dit platform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern. Het dak van de tafelconstructie wordt uitgevoerd met dubbelgekromde glaspanelen. IMd raadgevende Ingenieurs heeft in nauwe samenspraak met MAD architects, staalleverancier CSM en bekledingsleverancier CIG het ontwerp en de berekening van de tornado met uitkijkplatform gemaakt. Hiertoe zijn zeer geevanceerde EEM berekeningen opgesteld en zijn er veel scenario's doorgerekend om tot acceptabel dynamisch gedrag en een robuuste constructie te komen.

Staalbouwprojectbezoek

Verwachte opening van FENIX met deze spectaculaire constructie is in 2024. Maar dit voorjaar is een unieke kans voor een staalbouwprojectbezoek :  zowel de spectaculaire buizenstructuur als de eerste delen RVS-afwerking zullen te zien zijn. Voor meer informatie: www.fenix.nl

Fenixloods II, Rotterdam - Artist-impression, MAD-Architects

Programma

13:30u  Ontvangst met koffie en thee in Café Rotterdam
(Wilhelminakade 699, 3072 AP Rotterdam)
14:00u  Voorstelling van het project
- Welkom en opening -
Frank Maatje en Bruno Dursin
- Algemeen kader van het project, doelstellingen, etc… -
Willemijn van Drunen (Fenix)
- Architectuur -
Alessandro Fisalli (MAD Architects)
- Engineering staalconstructie -
Karel Terwel (IMd Raadgevende Ingenieurs)
- Productie en montage staalconstructie -
Andreas Vermeeren (CMS)
- RVS bekleding van de Tornado -
Wybren Jan Terpstra (CIG)
16:15u  Rondleiding (vertrek naar werf (op 5 à10 min. wandelafstand))
17:30u  Afsluiting met borrel en hapjes bij Cafe Rotterdam
18:30u  Einde

51.9062638,4.4871917

Organisatie

Partners

BENELUX Steel Bridge Contest

BENELUX Steel Bridge Contest 2023

And the winners are...

Uit in totaal 53 inzendingen selecteerde een vijfkoppige jury tien nominaties voor de BENELUX Steel Bridge Contest 2023. Dinsdag 12 december 2023 bediscussieerden de juryleden zeventien projecten in Categorie A (Verkeersbruggen), vierendertig projecten in Categorie B (Fiets- en voetgangersbruggen), en twee inzendingen voor Categorie C (Internationale projecten). Vanwege het lage aantal inzendingen zag de jury af van nominatie(s) in Categorie C.

De winnaars werden bekend gemaakt op dinsdag 27 februari 2024 in het Havenhuis in Antwerpen.

Nominaties Categorie A • Verkeersbruggen

  • Theunisbrug, Antwerpen (B)
  • Pont Patton, Ettelbruck (LU)
  • Brigandsbrug, Ingelmunster (B) - LAUREAAT
  • Pont Tilff, Tilff (B)
  • Pont Francval, Verviers (B)

Nominaties Categorie B • Fiets- en voetgangersbruggen

  • Cirkelbrug, Almere (NL)
  • Passerelle, Arquennes (B) - LAUREAAT
  • Prins Clausbrug, Dordrecht (NL) - SPECIALE PRIJS
  • Fietsbrug Tegenbosch, Eindhoven (NL)
  • Fietsbrug, Tessenderlo (B)

BENELUX Steel Bridge Contest

Met deze nieuwe, tweejaarlijkse wedstrijd willen Infosteel (B) en Bouwen met Staal (NL) exemplarische brugprojecten waarderen en in het voetlicht brengen. En daarmee opdrachtgevers, architecten, constructeurs/studiebureaus, staalbouwers en andere projectpartners enthousiast maken voor (intelligente) staal- en staal-beton toepassingen in de infrastructuur en dan specifiek bruggen, al dan niet beweegbaar. Voor deze editie werden partijen uitgenodigd om projecten in te zenden die tussen 2020 en juli 2023 zijn opgeleverd of in gebruik genomen in de Benelux. Projecten buiten de Benelux konden worden ingezonden mits minimaal één partij was betrokken uit één van de drie landen. De projecten worden beoordeeld op:

  • ­concept: ontwerpuitgangspunten, creativiteit en inventiviteit;
  • context: inpassing van de staalconstructie in de omgeving en de relatie met andere bouwdelen;
  • methode: materiaalgebruik, productiemethode in ontwerp, uitvoering & detaillering, en proces(gang);
  • prestatie: belasting voor het milieu, duurzaamheidsmaatregelen, beperking van het onderhoud en mogelijkheden van hergebruik/recycling.

De BNL Steel Bridge Contest is een van de eerste tastbare samenwerkingsverbanden tussen Infosteel en Bouwen met Staal, die moeten leiden tot schaalvergroting in kennisverspreiding, net als de Docentendag van 13 december 2023.

'Bouwen met Staal' en Infosteel danken alle indieners van projecten en hun partners.

Jury

  • Wim Hoeckman (voorzitter) (BE), (o.a.) Gastprofessor staal Vrije Universiteit Brussel.
  • Nico Steinmetz, STDM (LU), Architecte Urbaniste & partner.
  • Brian Brongers, TNO (NL), Scientist Innovator.
  • Gerhard Nijenhuis, ipv Delft (NL), Directeur.
  • Jeroen Seinen, Rijkswaterstaat (NL), Technisch Manager onderzoeksprogramma Vervanging en Renovatie.

Projecten


Organisatie

BENELUX Steel Bridge Contest - Prijsuitreiking

BENELUX Steel Bridge Contest 2023

Prijsuitreiking – Havenhuis, Antwerpen

‘Full house’

Op 27 februari vormde het prachtige Havenhuis in Antwerpen het decor voor de uitreiking van de eerste Benelux Steel Bridge Contest. Infosteel en Bouwen met Staal organiseerden voor het eerst deze bruggenwedstrijd samen. Vooraleer de Awards werden uitgereikt, kregen de aanwezigen (we noteerden een ‘full house’ met 90 deelnemers) een presentatie door Jan Goemaere van Port of Antwerp Bruges over de kerntaken van het Havenbedrijf en de geplande investeringen voor de komende jaren.

Key note speaker

Key note speaker Professor Wim Hoeckman blikte terug op zijn indrukwekkende carrière in de staalbouwwereld. Hij gaf zijn publiek ook nog een paar wijze levenslessen mee (wees ‘dankbaar’ in plaats van ‘trots’) en hij brak een lans voor het behoud van onze knowhow op het vlak van engineering en bouwen van staalconstructies in de Lage Landen.

Brigandsbrug

Daarna was het de hoogste tijd voor de uitreiking van de Benelux Steel Bridge Contest Awards. In de categorie verkeersbruggen ging de prijs naar de Brigandsbrug in Ingelmunster over het kanaal Roeselare-Leie. De brug, ontworpen van Ney & Partners, bekoorde de jury zowel op het vlak van detaillering, afwerking en uitvoering. De TV Artes-Depret – Victor Buyck Steel Construction – Stadsbader verdient alle lof voor het ingenieus uitgedokterde montageconcept.

Passerelle d'Arquennes

In de categorie voetgangers- en fietsbruggen viel de Passerelle in Arquennes (Seneffe) in de prijzen. De jury was bijzonder opgetogen over bijzondere lichtheid en transparantie van dit filigraan, gedurfde ontwerp van Bureau Greisch dat door Techno Metal Industrie perfect werd uitgevoerd.

Prins-Claus Basculebrug

Tot slot kende de jury een speciale prijs toe aan de Prins-Claus Basculebrug in Dordrecht. Dit hoogstandje van techniek kon de jury verleiden omwille van het bijzonder geslaagde samenspel van architecturaal, constructief, mechanisch en omgevingstechnisch ontwerp. Architect René van Zuuk nam de trofee in ontvangst, samen met Iv-Infra, de Gemeente Dordrecht en de Bouwcombinatie Dura Vermeer – Hillebrand.

Na afloop volgde nog een receptie waarbij de aanwezigen volop konden netwerken. Samengevat: een voltreffer qua belangstelling en een motivatie voor Infosteel en Bouwen met Staal om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Havenhuis, Zaha Hadid Architects - Martin Foddanu Photography

Havenhuis, Zaha Hadid Architects - Martin Foddanu Photography

Programma 27/02/2024

  • 15u30-16u:

    Welkom en onthaal met koffie en frisdranken

  • 16u:

    Welkomstwoord door Infosteel en Bouwen met Staal

  • 16u10:

    Een blik op de investeringen door The Port of Antwerp-Bruges – Jan Goemaere, Havenbedrijf

  • 16u30:

    ‘43 Years dedicated to steel construction’ –
    Wim Hoeckman, Gastprofessor Vrije Universiteit Brussel.

  • 17u30:

    Prijsuitreiking BENELUX Steel Bridge Contest

  • 18u00:

    Receptie

  • 19u00:

    Einde

Benieuwd naar de laureaten, de nominaties en de ingediende projecten (53) ?

Ontdek deze hier


Organisatie

Bruggen in cortenstaal over Brusselse Ring

Bruggen in cortenstaal over de Brusselse Ring

Projectbezoek, donderdag 8 december 2022, Henneaulaan Zaventem

PROGRAMMA

De Vlaamse Overheid (De Werkvennootschap) gaat de hele Ring 0 rond Brussel moderniseren en de herinrichting van het complex R0-Henneaulaan met een nieuwe brugconstructie krijgt daarbij prioriteit.

Cortenstaal

Hier wordt volop gebouwd aan 2 bruggen uitgevoerd in weervast staal ('corten'). KW01 zal uiteindelijk een brug voor fietsers en voetgangers zijn, KW02 is de brug voor de auto’s. Het gebruik van cortenstaal is voor zo'n technisch complex brug-concept een unicum in België (2350 ton staal).

De bouw van de bruggen werd toevertrouwd aan de joint venture Besix (funderingen en betonwerken) - Iemants Smulders (productie staal en installatie) in opdracht van De Werkvennootschap.

Eind juni werd de eerste brug van de nieuwe Henneaulaancomplex geplaatst.

Unieke gelegenheid

Op 8 december hebben we de unieke gelegenheid om één brug op zijn definitieve bestemming, en de andere in opbouw te bekijken.

Programma

  • 13u00 — Onthaal
  • 13u15 — Toelichting bij het project
    • Inleiding over het project en algemene context
      (De Werkvennootschap)
    • Ontwerp met focus op keuze voor weervast staal
      (MoVeR0 - Sweco+Arcadis)
    • Algemene bouwopgave (Besix)
    • Realisatie van de stalen brug (Smulders)
  • 14u45 — Verplaatsing naar de bouwplaats
  • 15u00 — Bezoek aan de bouwplaats
  • 16u00 — Napraten bij een drankje

Partners

Staalbouwwedstrijd 2022

Staalbouwwedstrijd 2022

De laureaten zijn bekendgemaakt

Op donderdag 16 maart 2023 maakte Infosteel, niet toevallig in het stadhuis van Antwerpen, de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2022 bekend. Met de medewerking van alle deelnemers en van de vakjury bewijst de Staalbouwwedstrijd al sinds 1998, 23 edities lang en 2.005 ingediende projecten verder, dat bouwen met staal zeer inspirerend kan zijn.

"De deelnemende projecten belichten de veelvuldige troeven van staal in zeer diverse toepassingsgebieden. Ze beklemtonen dat staal een oplossing is voor de hedendaagse uitdagingen in de bouwwereld. Bovendien zetten ze de vakbekwaamheid van een heel bouwteam, van de volledige staalbouwketen in de verf. Een staalbouwketen waarvan Infosteel alle schakels poogt te verbinden." - schrijft Infosteel-voorzitter Philippe Coigné in de edito van het magazine, speciaal gewijd aan de wedstrijd.

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg. De deelname stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal (periode 2020-2022). Ook projecten buiten Belgïe kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij betrokken bij het project haar hoofdzetel in België had. Er namen 97 projecten deel aan deze editie. De jury, onder voorzitterschap van Stéphane Beel, nomineerde 16 projecten en besloot daaruit de 4 laureaten, één per categorie.

Rondleiding

Maar vooraleer over te gaan tot de uitreiking, konden de aanwezigen genieten van een rondleiding door het vernieuwde stadhuis. We liepen door de tentoonstelling op het gelijkvloers en 'van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep' zoals de ondertitel van het boek, uitgegeven naar aanleiding van de renovatie, klinkt.
"Het historische belang van ons stadhuis als beschermd monument en Unesco Werelderfgoed kunnen we niet overschatten" schrijft burgemeester Bart De Wever in de inleiding. Het inpassen van een hedendaagse architectuur in het 450 jaar-oude stadhuis is geen evidente opdracht. Maar het lukte wondermooi.

And the winner is...

Laureaat cat.A Utiliteitsbouw

Restauratie en renovatie Stadhuis Antwerpen

Lichte staalstructuur voor nieuwe dubbelhoge vestibules.
Het stadhuis van Antwerpen werd in 1565 gebouwd en is sindsdien de zetel van het Antwerps stadsbestuur. Stedelijke representatie kreeg in de 16de eeuw uiting in de Florisstijl,(Vlaamse renaissance bouwkunst in de stijl van Cornelis Floris De Vriendt) en in de 19de eeuw in de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Vandaag voegt het project een nieuwe laag toe binnen dit kader.

Nominaties in cat.A - Utiliteitsbouw

  • De gevel als catalogus voor het bedrijf - Steenbakkerij Vande Moortel, Oudenaarde
  • Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) - Multifunctionele beurshal en een congresgedeelte in Brugge
  • Centr'Al - een dubbelcomplex als toegangspoort - Vorst (Brussel)
Laureaat cat.B Residentiële gebouwen

Herbestemming van kapel tot woning in de Denderstreek

Opgelegde regels leiden tot lichte staalstructuur.
Een zeventiende-eeuwse kapel midden in een veld in de Denderstreek wordt herbestemd tot woning. Een lichte staalstructuur wordt tegen de oostelijke wand geschoven en maakt de royale ruimte bewoonbaar.

Nominaties in cat.B - Residentiële gebouwen

  • Contact met prachtige tuin herstellen - Limburgse dorpskern
  • Energetisch renovatie in 24 uur - Wattrelos (Rijsel, FR)
Laureaat cat.C Specifieke elementen in staal

Tondo-passerelle in Brussel

Een droge oversteek voor parlementsleden.
Federale parlementsleden die zich moeten verplaatsen tussen het historische Huis van de Parlementsleden en het Forumgebouw, het nieuwe vergadercomplex aan de overkant van de straat, hoeven dat voortaan niet meer in openlucht te doen. Sinds kort kunnen ze de oversteek maken via een fraaie ringvormige passerelle met spiegelgevels. De licht hellende brug kreeg de naam ‘Tondo’, naar de ronde schilderijtjes die erg populair waren tijdens de Renaissance, en is grotendeels opgetrokken uit staal.

Nominaties in cat.C - Specifieke elementen in staal

  • Tour de la Famenne in Marche-en-Famenne
  • Zonneluifel Bota Solar - Brussel
  • Nieuwe brandtoren Kalmthoutse heide
  • Stalen draaitrap als ultieme eyecatcher - Office Park in Lokeren
Laureaat cat.D Industriële gebouwen

Dakserre Agrotopia in Roeselare

Ultieme kruisbestuiving tussen architectuur en agricultuur.
Boven op het dak van de bestaande kistenloods van de REO Veiling in Roeselare verrees Agrotopia, een serrestructuur van 9500 m² die hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroenten combineert met educatieve bezoekersfuncties...

Nominaties in cat.D - Industriële gebouwen

  • Facelift en reconversie van een bedrijfsgebouw
  • Driedimensionale kubus in staal - Oefencomplex Campus Vesta
  • Geïntegreerde bedrijfssite - Soprema in Tongeren

Na de uitreiking werd de aanwezigen een receptie aangeboden en ontvingen ze bij het buitengaan het boek "Renovatie Stadhuis Antwerpen - Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep" en een exemplaar van het tijdschrift Infosteel.

foto's ©Gianni-Camilleri

Deelnemende projecten, nominaties & laureaten

Vorige edities

Mediapartners:

nav logo  palindroom logo

Staalbouwwedstrijd 2021 LU

Staalbouwwedstrijd 2021 - Luxemburg

And the winners are...

Tijdens de 'Journée Prix Acier' in het Groothertogdom Luxemburg op 20 oktober 2021 zijn de winnaars van de Staalbouwwedstrijd 2021 (LU) bekendgemaakt. Deze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door Infosteel, afwisselend in België en Luxemburg. Deelname aan deze editie stond open voor elke nieuwe of gerenoveerde constructie - met uitzondering van infrastructuurprojecten - die geheel of gedeeltelijk in staal is opgetrokken en tussen juni 2019 en eind mei 2021 en die op Luxemburgse bodem is gebouwd.

De doelstelling van de Staalbouwwedstrijd werd in 1998 als volgt geformuleerd: "Alle geïnteresseerden in het bouwproces alsmede het grote publiek attenderen op projecten met opmerkelijke staalconstructies". Aan deze tweeëntwintigste editie hebben 18 projecten deelgenomen en zijn 4 projecten door de jury genomineerd, waaronder de laureat, de speciale prijs van de jury en de publieksprijs.

  • LAUREAAT: Nieuw hoofdkantoor Cargolux, Sandweiler
  • SPECIALE PRIJS VAN DE JURY: Culturele kasteel Koerich, Koerich
  • NOMINATIE DSL Hoofdkwartier, Steinsel
  • NOMINATIE: Casa Ferrero - Ferrero World Headquarters, Niederanven

De Publieksprijs

Sinds enkele jaren hoort bij de Staalbouwwedstrijd een Publieksprijs. Hierdoor komen alle ingediende projecten nog beter tot hun recht. Voor de editie van 2021 in het Groothertogdom werd de stemming voor het eerst digitaal en via sociale media georganiseerd. Deze online stemming was een groot succes: meer dan 700 belangstellenden hebben de projectfiches geraadpleegd en hun stem uitgebracht.

  • PUBLIEKE AWARD: Casa Ferrero - Ferrero World Headquarters, Niederanven

 

Programma van de wedstrijd

  • Zomer 2021: Campagne en online wedstrijd voor de publieksprijs
  • Eind 09/2021: Bekendmaking van de genomineerde projecten
  • 17/10/2021: Afsluiting van de stemming voor de publieksprijs
  • 20/10/2021: Afsluitend event en prijsuitreiking
  • Midden 11.2021: Opname van de videogetuigenis van de winnaar
  • 01/12/2021 : Publicatie in het tijdschrift Info-Steel
  • Midden 12/2021: Lancering van de videotestimonial 

Partners

oai    fedil steelconstruction    da vinci      revue technique

Sponsor:

EY Ernst & Young

Organisatie

infosteel

Staalbouwwedstrijd 2020

Staalbouwwedstrijd 2020

Infosteel maakte op maandag 22 februari 2021 de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend. De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en was aan zijn 21ste editie toe. De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2020 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2018 en eind mei 2020. Ook projecten buiten Belgïe kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij betrokken bij het project haar hoofdzetel in België had.

Vier laureaten en een speciale vermelding

Er namen 66 projecten deel aan deze editie. De jury vergaderde op 12 januari 2021 in de gerenoveerde papierfabriek Quartier Papier in Zaventem en bekroonde 4 laureaten in de categorieën :

Publieksprijs

Sinds een aantal jaren wordt bij de Staalbouwwedstrijd ook een publieksprijs uitgereikt. Hierdoor worden alle ingediende projecten nog meer in de kijker gezet. Bij de editie 2020 ging deze prijs voor het eerst digitaal en richting social media. De online voting kende een groot succes : meer dan 2700 geïnteresseerden bekeken de projectfiches en brachten hun stem uit.

De jury bestond uit :

  • Sébastien Seret, Greisch;
  • Eddy Hermans, Stabilogics;
  • Nicolas Raemakers, OSK-AR Architecten;
  • Ka Man Hün, BASF;
  • Dominique Pieters, Planopli;
  • Patrick Maes, Smulders;
  • Robin van Beveren, Basil Architecture

Video van de overhandiging van de trofee

U kan een leuk filmpje bekijken waarin onze vliegende reporter de 4 laureaten interviewt en hen de trofee overhandigt. Een korte voorstelling van de projecten en een klein interview zijn verwerkt in de acht minuten durende video.

Bekijk hier de uitreiking van de trofee bij de 4 laureaten

Online magazine over de wedstrijd


Vorige edities

Doorblader hier ons magazine info-steel #55 : een speciale editie met de Staalbouwwedstrijd 2018

Doorblader hier ons magazine info-steel #48 : een speciale editie met de Staalbouwwedstrijd 2016

Doorblader hier ons magazine info-steel #42 : een speciale editie met de Staalbouwwedstrijd 2014


Mediapartners:

nav logo  palindroom logo

Deelnemende projecten

Staalbouwwedstrijd Bruggen 2020 - Laureaten zijn bekend

Staalbouwwedstrijd 2020 Bruggen

26 projecten - 3 laureaten

Elk brugproject in België of G.H. Luxemburg dat voornamelijk in staal werd uitgevoerd tussen begin 2017 en eind 2019, kwam in aanmerking. Ook projecten daarbuiten kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij van het project haar hoofdzetel in BeLux heeft. Geheel coronaproof werd een online voting gehouden, met een totaal van 2100 uitgebrachte stemmen. Er namen 26 brugprojecten deel aan de wedstrijd.

De 3 laureaten zijn:

  • Uitbreiding viaduct van Pulvermühle (LU) - Laureaat 'Luxemburg'
  • Fietsen door de bomen (BE) - Laureaat “België” en hoogste score 'fiets- en voetgangersbrug'
  • ‘Northern Spire’ over de River Wear (UK) - Laureaat “Internationaal” en hoogste score 'verkeersbrug'

Infosteel dankt alle deelnemers (inschrijvers en betrokken bouwpartijen). Door het succes van de wedstrijd komen weer talrijke opmerkelijke staalprojecten aan het licht.

Notre magazine #62

L'édition spéciale sur le Concours Construction Acier 2020 Ponts

Mediapartners:

Staalbouwwedstrijd 2016 - bekendmaking laureaten

Staalbouwwedstrijd 2016 - bekendmaking laureaten

Begin juli vergaderde de jury van de Staalbouwwedstrijd 2016. Er namen 130 projecten deel en er werden over de 6 categoriën 29 projecten genomineerd. Bovendien werden voor de Prijs 'Voorgelakt staal' 6 projecten genomineerd, van de 33 projecten die in aanmerking kwamen.

Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn zeventiende editie toe. De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2016 staat open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden (uitgezonderd categorie E - internationale projecten) tussen juni 2014 en eind mei 2016.

Bijzonder in deze editie - Publieksprijs en Prijs voorgelakt staal

Voor de editie 2016 wordt een extra prijs toegekend aan het project waarbij - op een correcte, innovatieve, esthetisch,… wijze - voorgelakt staal werd toegepast. De prijs wordt toegekend over alle categorieën heen. Ook krijgen de deelnemers aan de Staalbouwdag 2016 de mogelijkheid een publieksprijs toe te kennen. De prijs wordt eveneens toegekend over alle categorieën heen.

Jury

De jury - onder voorzitterschap van Willem Jan Neutelings - is als volgt samengesteld :

  • Willem Jan Neutelings, Partner, Neutelings Riedijk Architects  - Jury-voorzitter
  • Henk Heirbaut, Senior Project manager, Comm. V REDEVCO RETAIL BELGIUM SCS | REAL ESTATE INVESTMENT & DEVELOPMENT
  • Thierry Decuypere, Architecte associé, bureau Vers plus de bien être
  • Arch. Kati Lamens, Voorzitter, NAV - de Vlaamse Architectenorganisatie
  • Frederic Delcuve, Unit Manager, CRM group
  • Barbara Rossi, KU Leuven
  • Lieven Van den Bogaerd, Journalist, Bouwkroniek

Infosteel dankt alle deelnemers (inschrijvers en betrokken bouwpartijen). Door het succes van de wedstrijd komen weer talrijke opmerkelijke staalprojecten aan het licht.

Foto_Photo : Maité Thijssen

Categorie A : Niet-residentiële gebouwen

Laureaat - Polyvalente infrastructuur – Onthaalcentrum

In het hart van een site van meer dan 24 ha in Spa is sportcentrum La Fraineuse, beheerd door ADEPS, uitgebreid met een nieuw onthaalcentrum. Het groepeert de didactische en logistieke functies (klassen, cafetaria en refter, administratie, polyvalente zaal, vestiaires en sanitair) en gebruikt de topografie van de site om de intieme band met het landschap aan te halen. De constructie verwijst naar de sokkel van het château en past zich zo op een bescheiden maar hedendaagse manier in.   De hoofdstructuur van het project is opgebouwd uit PRS-profielen. Deze zijn gepreassembleerd in het atelier, waarna de elementen definitief geassembleerd zijn op de site zelf. Hoewel de dakconstructie regelmatig is en een vaste hoogte heeft (50 cm), maakt ze gebruik van verschillende profieldiktes.

Motivatie van de jury: "Het nieuwe volume integreert zich als een podium in de site. De eenvoudige vormgeving - ‘à la Mies van der Rohe’ - contrasteert perfect bij het klassieke kasteel. Een spel van stalen gordijnen vormt de overgang met het groen rondom. De constructie is intelligenter dan je op het eerste zicht vermoedt. De staalbouw is met een grote finesse ontworpen en is zeer goed uitgevoerd."

Architecte: Baukunst - © Foto_Photo :  Maxime Delvaux

Lees hier het artikel

Categorie B : Residentieel

Laureaat - Pakhuizen opgetopt met stalen volumes

Capawood, een bakstenen geheel van pakhuizen, behoort tot het woon-werkcomplex op de voormalige industriële Kanaal-site in Wijnegem.  Bij de herbestemming van de gebouwen kregen de pakhuizen als toevoeging een stalen optopping, bestaande uit een uitwendig draagsysteem van gelaste stalen kokerkolommen waartussen de vloerplaten hangen. De open staalstructuur van de bovenbouw contrasteert met het monolithische karakter van de bakstenen onderbouw. De gevelkokers zijn samengesteld uit platen van zes, acht, tien en vijftien millimeter dikte. De constructie werd integraal gegalvaniseerd, geschilderd met brandwerende verf en afgewerkt met een duurzame coating in het zogenaamde Wijnegems bruinrood. Bij de langwerpige gebouwen bestaat de staalstructuur uit portieken, gevormd door dakliggers en gevelkokers met tussenliggende kolommen in het midden van de overspanning. Het hoogste pakhuis is uitgerust met een uitwendige draagstructuur van vier vierendeel-schermen, élk stijf in het vlak.

Motivatie van de jury: "Deze stijlvolle integratie bij de bestaande gebouwen heeft door de ‘overgedimensioneerde’ kolommen een klassieke uitstraling. Voor de zichtbare, dragende staalconstructie werden diagonalen (windverbanden) geweerd. Een interessant spanningsveld ontstaat tussen de visie van de ingenieur en deze van de architect. De staalbouw werd zeer zorgvuldige uitgevoerd."

Coussée & Goris architecten - © Foto_Photo :  Jan Liégeois

Lees hier het artikel

Categorie C : Karakteristieke elementen in staal

Laureaat: Faculteitsbibliotheek UGent

De nieuwe bibliotheek voor de vakgroep Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Gent is opgevat als een groot paviljoenachtig meubel met drie verdiepingen, dat de ruimte onder het balkon in de voormalige practicumzaal inneemt. De perimeter van de bibliotheek wordt gevormd door kasten, met andere woorden door boeken zelf. Door op het ritme van de perimeter een hekwerk te schuiven wordt de collectie wel of niet toegankelijk, om zodoende de boeken te beschermen bij andere activiteiten, zoals recepties, lezingen, enzovoort. Met een hart-op-hart afstand van 1 meter profileren slanke stalen vinnen van 6 mm dikte zich als de portieken van een rondgang die vele functies in zich draagt. Binnenin de betreedbare ‘wandkast’ is een modulaire, geplooide plaat ingezet als vloerplaat, boekenplank, traptrede en bureaublad. Het was zaak de constructie zo fijn gedetailleerd, elegant en licht mogelijk te houden, terwijl ze toch het gigantische gewicht van boeken moet opvangen

Motivatie van de jury: "Dat ritmering en materiaalgebruik van de bestaande borstwering werd overgenomen, werd door de jury geapprecieerd. De boekenkast over meerdere verdiepingen en staalstructuur zijn ontworpen als één geheel. Een verplaatsbaar hekwerk ter bescherming van de boeken laat toe de ruimte ook voor andere activiteiten te gebruiken."

OFFICE Kersten Geers David Van Severen - © Foto_Photo :  Bas Princen

Lees hier het artikel

Categorie D : Burgerlijke bouwkunde

Laureaat Loopbrug ‘La Belle Liégeoise’

De passerelle ‘La Belle Liégeoise’ laat voetgangers en fietsers toe om zich van stationsomgeving Guillemins naar het Parc de la Boverie te begeven en de Maas op acht meter hoogte te overschrijden. De site vertoont een zekere asymmetrie: tegenover de stedelijke oever ligt een beboste oever. De opgehangen structuur speelt hier vrijwillig op in door zelf een asymmetrische vorm aan te nemen. De bovenbouw van de 294 meter lange passerelle is gerealiseerd in staal S355, S460 en 2% met roestvast staal. De draagstructuur van de hoofdoverspanning boven de Maas is van het hangende type en is lateraal gepositioneerd ten opzichte van het brugdek, wat resulteert in een vrij zicht op de Guillemins-esplanade. De wil om een slanke en elegante structuur te ontwerpen, maar ook het feit dat het scheepvaartverkeer op de Maas slechts één enkel weekend mocht worden onderbroken, hebben de ontwerpers voor staal doen kiezen.

Motivatie van de jury: "Deze passerelle, die de circulatie van voetgangers en fietsers volledig wijzigt, verbindt het stadscentrum met een ‘verlaten’ wijk. Het gebruik van staal is fascinerend en efficiënt; platstaal wordt gebruikt als trekkers en de kwaliteit van de lasverbindingen is fenomenaal."

Bureau d’études Greisch - © Foto_Photo :  Jean-Luc Deru

Lees hier het artikel

Categorie E : Internationaal

Laureaat Substations Gemini Offshore Windpark, Noordzee (NL)

Het Gemini Offshore Windpark is een windmolenpark in Nederlandse wateren, op 85 kilometer van de kust bij Groningen. Het bestaat uit twee onderdelen die elk 75 windmolens én een transformatorstation tellen. Dit laatste exporteert de geproduceerde stroom van het windmolenpark naar het land. De staalbouwer verzorgde de productie van twee top-sides - het deel boven de zeespiegel dat voorzien is van de technische uitrustingen - en van twee jackets - de funderingen bestaande uit vakwerkstructuren uit stalen buizen. Het totale staalgewicht van de jackets bedraagt 1500 ton per stuk. Deze zijn gemaakt uit offshore-waardig staal. Doorgedreven optimalisaties op materiaalinzet en lasvolumes resulteerde in een besparing van 500 ton staal en uiteraard ook in een forse verlaging van de kosten. Met een totaal vermogen van 600 MW wordt het beschouwd als één van de grootste offshore-wind-energie-projecten ter wereld.

Motivatie van de jury: "In een zeer specifieke en uitdagende sector is dit project een paradepaardje voor de Belgische staalbouw. De optimalisatie van de dimensionering toont ‘de kracht van staal’."

Iemants - © Foto_Photo :  Gemini

Lees hier het artikel

Categorie F : Industriebouw

Laureaat Drooghal Arbor

De voornaamste functie van dit industriële gebouw voor een plant- en boomkwekerij, is het droog houden van de planten voor ze verplaatst worden. Dit vereist enkel een luchtstroom en beschutting tegen de regen. Het gebouw is bijgevolg ontworpen als een geper-foreerd omhulsel met een gesloten dak. Met de planten-silhouetten die door de perforaties schijnen, krijgt de gevel ’s nachts een bijna onwerkelijke uitstraling. De eenvoudige geometrie van het plan - een samenstelling van twee rechthoekige driehoeken - geven het gebouw een veranderend volume vanuit verschillende plekken op en rond de site. De eenvoudige structuur bestaat uit geschilderde gelamelleerde houten spanten en stalen kolommen - kokerprofielen van 40 bij 40 centimeter - waarop de stalen dubbelzijdig voorgelakte en geperforeerde gevelbekleding, is bevestigd. Omdat de goot achter het gevelvlak is aangebracht, was het mogelijk de gevelpanelen ruw af te schuinen om het primitieve karakter van het project te benadrukken.

Motivatie van de jury: "Sterk in zijn eenvoud, maar met grote finesse. Het schuin leggen van het dak heeft een enorme impact."

OFFICE Kersten Geers David Van Severen - © Foto_Photo : Bas Princen

Lees hier het artikel

Speciale prijs van de Jury

Mobiele passerelle in Lourdes (FR)

Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een historisch beladen plek, vol stilte en spiritualiteit. In juli 2013 veroorzaakte een overstroming heel wat schade aan de bestaande gebouwen, een spijtig voorval dat smeekte om een integrale oplossing. Om de woelige Gave de Pau het hoofd te kunnen bieden, is een ophefbare passerelle gebouwd, met hydraulische vijzels in de landhoofden van de constructie.  Als een metalen strook die de oevers met elkaar verbindt, valt de passerelle op door haar slanke uitstraling (slechts 40 cm dik voor 38 m overspanning). Overstromingen er regelmatig voor, en de minimalisering van de dikte van de passerelle maakt het mogelijk om het ophijsen van de constructie zo lang mogelijk uit te stellen. De structuur en het brugdek zijn gerealiseerd in duplex inox, een opmerkelijk materiaal dat uitblinkt door zijn esthetische en mechanische kwaliteiten. Het inox is gezandstraald om een goede grip te bekomen en de textuur mat en verfijnd te maken. Bovendien is het looppad geperforeerd, op basis van een chaotische artistieke tekening.

Motivatie van de jury : "Een innoverend en gedurfd ontwerp in roestvast staal (duplex). Het staal voor het brugdek wordt gebruikt ‘als een geperforeerd vel papier’."

Bureau d’études Greisch  - © Foto_Photo :  Patrick Mousseigne

Lees hier het artikel

Prijs Voorgelakt Staal

Politiehuis zone LAN

Bij het nieuwe politiehuis voor de hoofdpost van politiezone Landen – Linter – Zoutleeuw ligt de nadruk op de uitstraling en de juiste architectuurtaal. Het moet enerzijds vriendelijk en laagdrempelig zijn, maar anderzijds toch voldoende gezag en representativiteit uitstralen. De interne circulatie is gericht op een intensieve ruimtelijke belevingswaarde en volgt de strenge, functionele richtlijnen van het Normenboek van de politie. Het ontwerp is makkelijk aanpasbaar voor eventuele toekomstige wensen. De gevels werden afgewerkt met voorgelakte Pyramid-profielplaten van SAB-profiel voorzien van een witte coating Colorcoat Prisma. De ramen werden, op wens van het politiepersoneel, afgeschermd met stalen platen die in het staalbouw-atelier werden geprofileerd en gelakt. Het sheddak bestaat uit vakwerkliggers voor de grote overspanningen en is afgewerkt met geprofileerde dakplaten van 0,6 mm dikte van Joris Ide die voorgelakt zijn met een coating Graniet HDX van ArcelorMittal.

Motivatie van de jury: "Dit subtiel en poëtisch gebouw is zeer atypisch als politiehuis. Voor de wanden werd op een originele wijze een staalplaat met standaard profilering (SAB Pyramid) gebruikt. Voorgelakt staal, met hoogwaardige coating, werd gebruikt zowel voor de gevel- (ColorCoat Prisma) als voor de dakplaten (Granite HDX)."

lava architecten - © Foto_Photo :  Toon Grobet

Lees hier het artikel

Publieksprijs

Laureaat Loopbrug ‘La Belle Liégeoise’

De passerelle ‘La Belle Liégeoise’ laat voetgangers en fietsers toe om zich van stationsomgeving Guillemins naar het Parc de la Boverie te begeven en de Maas op acht meter hoogte te overschrijden. De site vertoont een zekere asymmetrie: tegenover de stedelijke oever ligt een beboste oever. De opgehangen structuur speelt hier vrijwillig op in door zelf een asymmetrische vorm aan te nemen. De bovenbouw van de 294 meter lange passerelle is gerealiseerd in staal S355, S460 en 2% met roestvast staal. De draagstructuur van de hoofdoverspanning boven de Maas is van het hangende type en is lateraal gepositioneerd ten opzichte van het brugdek, wat resulteert in een vrij zicht op de Guillemins-esplanade. De wil om een slanke en elegante structuur te ontwerpen, maar ook het feit dat het scheepvaartverkeer op de Maas slechts één enkel weekend mocht worden onderbroken, hebben de ontwerpers voor staal doen kiezen.

Bureau d’études Greisch - © Foto_Photo :  Jean-Luc Deru

Lees hier het artikel

Deelnemende projecten, nominaties & laureaten

Staalbouwwedstrijd 2008

Staalbouwwedstrijd 2008

De Staalbouwwedstrijd is een klassieker in de lijst met velerlei, gevarieerde acties van het Staalinfocentrum waarvan enkel de datum traditiegetrouw is.

Eens te meer was de oogst niet enkel overvloedig - 179 voorgestelde projecten, 33 genomineerden - maar bovenal rijk wat de taak van de juryleden, die ik hierbij van harte wens te danken, des te ingewikkelder maar daarom niet minder aangenaam gemaakt heeft.

In de verschillende categorieën van de wedstrijd getuigen de ingediende projecten van de creativiteit, deskundigheid en knowhow van de Belgische staalbouwers, architecten, uitwerkers van concepten en studiebureaus die trouwens een welgevestigde reputatie genieten op de internationale scène.

Het bouwproces is per definitie een interactie tussen talrijke partners, dragende krachten van een project, waarmee ze via opbouwende en innoverende oplossingen een geschikt antwoord willen bieden aan de evoluerende vereisten, ongeacht of dit op gebied is van duurzame ontwikkeling, ecodesign of nog maatschappelijk in ruime zin.

Staal met zijn intrinsieke eigenschappen en specifieke voordelen - robuustheid, soepelheid, esthetica, gemakkelijk associeerbaar met andere materialen, snelheid van uitvoering - bevrijdt de creatieve capaciteiten van de actoren en maakt het hen zo mogelijk om hun projecten te realiseren.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de moeilijke tijden die we doormaken en aan de verscherpte concurrentie, zullen ondernemingen, particulieren, onderwijs en overheden meer dan ooit blijk moeten geven van vernuft, creativiteit, doorzettingsvermogen en dialoog; de gebruikelijke remedies evenals de platgetreden wegen hebben immers hun grenzen bereikt.

Alle personen die betrokken zijn of interesse hebben in bouwen met staal, in contact brengen en hen op de hoogte houden over de meest recente ontwikkelingen is de hoofdtaak die het team van het Centrum zich oplegt. Het staat tot uw beschikking om het bouwen met staal verder te promoten.

Robert Joos, Voorzitter van het Staalinfocentrum

Jo Naessens en Laurent Ney

De 179 deelnemende projecten